"Lekalizacija Srbije" za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Srbija je dobila udruženje posvećeno borbi za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe pod nazivom "Lekalizacija Srbije", čiji cilj je da zakoni podrže ovakav vid terapije.
Srbija je dobila udruženje posvećeno borbi za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe pod nazivom "Lekalizacija Srbije", čiji cilj je da zakoni podrže ovakav vid terapije.

Za predsednika udruženja izabran je novinar i urednik "Naših novina" Antonije Kovačević, a potpredsednici su direktor specijalne bolnice "Sveti Sava" dr Milan Savić i specijalista reumatologije na VMA dr Jaroslav Bojović. Za generalnog sekretara izabrana je filmska i televizijska producentkinja Mirjana Tomić.

Novoizabrani predsednik je najavio da će udruženje nastaviti da apeluje na nadležne organe, pre svega Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja, da što pre omoguće pacijentima da bez posledica koriste terapiju baziranu na kanabisu. On je podsetio da se upotreba kanabisa u medicinske svrhe kod nas još uvek tretira kao krivično delo.

"Ljude hapse samo zato što pokušavaju da se leče na način za koji su ustanovili da im pomaže. Dužnost svakog političara i lekara je da brine o zdravlju svojih građana i pacijenata, te očekujem da će država reagovati brzo i konačno skinuti oznaku "tabu" sa ove teme. Ovo je i jedinstvena prilika da Srbija u nečemu ne kaska za svetom, već da sledi praksu nekoliko zemalja EU i bude jedan od pionira borbe za globalno zdravlje", istakao je Kovačević i dodao da će dr Milan Savić u toku naredne nedelje predati Ministarstvu zdravlja zahtev za izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Uz zahtev će, kako je naveo, biti priložen spisak od nekoliko stotina pacijenata koji žele da se leče kanabisom, te prevodi tridesetak kliničkih studija iz celog sveta koje dokazuju njegovo pozitivno dejstvo u tretmanu raznih bolesti.

On je dodao da će nakon toga Udruženje građana "Lekalizacija Srbije" organizovati seriju tribina i javnih debata širom Srbije, sve do "konačne pobede zdravlja i razuma".

  • mrdakovic predrag

    04.05.2015 16:11
    podrška lekalizaciji
    pre dva meseca dijagnoza kancer debelog creva na desetom santimetru i sekundarni na linfnim cvorovima gde nije pronađen primarni na hemoterapiu i zracenje nisam hteo vec sam poceo terapiu sa kanabisom iz holadije moje pitnje je kako proveriti kvalitet i da li postoji neki doktor koji bi pratio terapiju za ova dva meseca osecam se mnogo bolje pozdrav od pedje




  • očajna majka

    22.02.2015 20:56
    podrška legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe
    kako doći do ulja od kanabisa potrebno hitno
  • Zorica

    17.02.2015 17:21
    Podrska lekalizaciji
    Suprug i ja podrzavamo akciju za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija