Mustafa: Vlada Srbije koristi Miloševićeve zakone za Trepču

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Muhamed Mustafa ocenio je danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri u vladi "diskriminatorske akte i zakone" iz vremena režima Slobodana Miloševića koriste kao argumente u osporavanju vlasništva Kosova nad kombinatom Trepča.
Poslanik Demokratskog saveza Kosova Muhamed Mustafa ocenio je danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri u vladi "diskriminatorske akte i zakone" iz vremena režima Slobodana Miloševića koriste kao argumente u osporavanju vlasništva Kosova nad kombinatom Trepča.

Mustafa koji je i profesor ekonomije, naveo je da je današnja konferencija za medije u Vladi Srbije o Trepči jedan u nizu blefova vlasti u Srbiji. Kako piše portal Koha.net, Mustafa je rekao da Srbija svojom imovinom smatra i celo Kosovo, ali da je ono danas slobodno i nezavisno.

"U pregovorima o statusu Kosova i rešenju Martija Ahtisarija je nedvosmisleno utvrđeno da sva imovina u okviru granica Kosova pripada Kosovu i to rešenje do sada ima podršku 108 država koje su ga priznale", kazao je Mustafa.

Mustafa, koji je u vreme bivše SFRS bio ministar za ekonomska pitanja u Vladi Anta Markovića, rekao je da i po ustavu SFRJ Srbija nije imala nikakve ingerencije nad Trepčom niti drugom imovinom na Kosovu. "Sada se ne stide da argumente crpe iz onoga što je uradio režim (Slobodana) Miloševića koji je u suprotnosti sa svim ustavnim normama tog vremena i međunarodnim normama okupirao i Trepču i sve institucije i preduzeća, stvorio fantomske fondove i silom pridodao Trepču, stvarajući tako fiktivni Fond u Trepči", rekao je Mustafa.

On je dodao da treba uzeti u obzir Zakon o kosovskoj poverilačkoj agenciji i druga akta koja su posle 1999. godine doneta na Kosovu. Mustafa je istakao da su najveći kreditori u Trepči sami radnici sa 500 miliona evra na ime izgubljenih plata zbog udaljavanja sa posla u vreme Miloševića. "To treba da plati Vlada Srbije, kao što treba da plati i kredite koji su trebali da budu plaćeni devedesetih godina prošloga veka, kada je okupirala kosovska preduzeća i koristila ih", kazao je Mustafa.Vlada Srbije upopzorila je danas da neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila da će to učini ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najsipravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4.000 već za sutra najavljuju štrajk.

Od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica, naveo je Đurić. "Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina", podvukao je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u kombinatu Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.
  • ovdasnji

    19.01.2015 08:38
    a kako je prodat
    nas NIS,kabel,cementara,mlekara.... ?
    ko je pitao nas,gradjane Vojvodine koji smo to stvarali ?
  • Toma

    18.01.2015 23:41
    500mil evra
    e jes kako ne bi, ko da rade u NASA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija