Davenport: Počinje realizacija dogovorenog

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da će 2015. godina pružiti velike mogućnosti za ključni napredak Srbije ka članstvu u EU i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da će 2015. godina pružiti velike mogućnosti za ključni napredak Srbije ka članstvu u EU i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru.

"Pregovori o pristupanju Srbije EU formalno su započeli pre godinu dana u Briselu. Od tada se mnogo radilo na pripremi pregovora o konkretnim poglavljima i započinjanju ključnih reformi. Taj zalet i stepen ambicije treba održati kako bi zemlje članice EU otvorile prva poglavlja ove godine", rekao je Davenport.

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prošle godine donela brojne reformske zakone i usvojila nekoliko dobrih akcionih planova i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru. "Svi se nadamo i očekujemo da će 2015. biti godina realizacije. Trebalo bi da reforme počnu da pokazuju rezultate koji ce pomoći oporavku privrede, kako bi do idućeg Izveštaja o napretku Srbije svi mogli da ga vide i osete, čak i ako ne pročitaju izveštaj", istakao je šef delegacije EU.

"EU je daleko najveći partner Srbije u najrazličitijim sferama. Na tržište EU ide oko 70 odsto srpskog izvoza, zemlje EU su apsolutno najveći investitor u srpsku privredu. Iz pretpristupnih fondova svake godine dajemo oko 200 miliona evra u vidu bespovratne pomoći za reforme u prioritetnim oblastima pristupnog procesa, ali i u druge svrhe", rekao je Davenport. "Premijer odlično zna koliko toga EU radi u korist Srbije i da će u periodu koji je pred nama, zajednički morati još više da se uradi. Ne bi trebalo da nam neke stvari skreću pažnju sa poslova koji su pred nama", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, sve zemlje članice EU podržavaju pristupanje Srbije Uniji.

  • STOP EU

    19.01.2015 09:36
    mamicu vam...
    eu,pa eu...
    dokle više???
    jbt,od 2000-te slušam eu!-na onu stvar ste mi se popeli sa eu!!!!
    da se mi školovani pitamo sve bi to poslali u tri lepe pi*de materine!
    umesto da jačamo kao zemlja,mi tonemo sve dublje,uz ove poltrone zapada!!!
    sikter stoko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija