Sertić: Teški razgovori s Esmarkom oko kupovine Železare

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da se veoma teško odvijaju razgovori sa američkom kompanijom Esmark o privatizaciji "Železare Smederevo".
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da se veoma teško odvijaju razgovori sa američkom kompanijom Esmark o privatizaciji "Železare Smederevo".

"Razgovori u poslovnom svetu nikada nisu ni malo jednostavni, ima mnogih pitanja koja moraju da budu rešena", kazao je Sertić.

Istakao je da očekuje da će razgovori, na obostrano zadovoljstvo, biti uspešno završeni u naredne dve nedelje. "Esmark je velika kompanija, a mi imamo naše interese, zato punu podršku dajemo našem pregovaračima da u naredne nedelje izguraju ceo proces", kazao je Sertić. Kako je ranije najavljivano, razgovori s kompanijom Esmark trebalo je da se završe 17. januara, kako bi se kupoprodajni ugovor potpisao do 1. feburara.

Ponude za dokapitalizaciju Železare, kupovinom udela od 80,01 odsto, otvorene su 9. januara, a jedinu validnu ponudu dostavio je Esmark. Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći "broj 2", koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći "broj 1".

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

  • Neko

    19.01.2015 11:07
    I opet ovi medijski spinovi tipa - "..ponude za dokapitalizaciju železare..." - jel' to da običan čovek pomisli da će doći neki amer i dati nam pare koje nam fale ali da sve i dalje ostaje naše ?

    Ovo je klasična i surova prodaja/privatizacija, nazovite to kako god hoćete.

    "Dokapitalizacija" je nešto sasvim drugo.
  • RZ

    19.01.2015 10:58
    Razgovori?
    Kakvi sad razgovori?
    Zar niste g.Sertiću objavili da je stvar rešena?
    Tup pare, tup železara.
    Ili ja to nisam dobro razumeo?
    Koliko će nas koštati to što je Esmark kupio tu promašenu investiciju?
  • 19.01.2015 10:38
    Treba i mora!

    Pregovori sa Esmarkom se moraju završiti uspešno po bilo koju cenu. Mi drugom kome bismo prodali železaru nemamo. Pa druge kompanije (džaba im milioni tona čelika koje proizvode) nisu bile u stanju ni "vlidnu" prijavu da sastave!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija