Banke tek u petak o kreditima u švajcarskim francima

Udruženje banaka Srbije će u petak održati sastanak kako bi se videlo da li će se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rešavanje otplate krediti u švajcarskim francima, kaže predsednik Glavnog odbora ovog udruženja Goran Pitić.
Udruženje banaka Srbije će u petak održati sastanak kako bi se videlo da li će se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rešavanje otplate krediti u švajcarskim francima, kaže predsednik Glavnog odbora ovog udruženja Goran Pitić.

On je rekao da će se tada videti da li postoji zajednička platforma ili će svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti rešenja za klijente ali ističe da ipak nijednoj banci nije u interesu da dođe do aktiviranja hipoteka u slučaju da građani ne mogu da otplaćuju kredit.

Govoreći o situaciji da je država 2007. godine, podsticala uzimanje stambenih kredita u švajcarcima i da li zbog toga sada ima obavezu da pomogne građanima koji su je poslušali, Pitić navodi da bi on te dve stvari razdvojio jer se država tada vodila logikom da podstakne gradnju i prodaju stanova. - Tada je namera države bila usmerena u razvoj privrede. Sada mora da vodi računa o interesima građana - ističe Pitić koji je i predsednik Glavnog odbora Societe general banke.

Takođe je podsetio da je on svojevremeno bio protiv uzimanja kredita indeksiranih u francima jer su stručnjaci njegove banke procenili da je to rizično za klijente. Prema njegovim rečima, odluka Švajcarske da ne brani kurs franka je poremetila tržište u celom svetu, švajcarska privreda je izgubila konkurentnost, odluka će uticati na kurs dolara, odnos dolara i kineske valute, ali ipak su i procene švajcarske vlade takve da će kurs doći na 1,1 franaka za evro.

  • Larry Fox

    26.05.2015 13:18
    Dobrodošli u 24hour za servisiranje kredita
    Dobrodošli u 24hour za servisiranje kredita

    Jeste li pokušali dobiti kredite od banaka bez uspjeha? Hitno potreban novac da se iz duga? Potreban novac za proširenje ili osnivanje vlastitog biznisa? Dobiti kredit iz jedne od vodećih kompanija kredita u Velikoj Britaniji. 24hour kredita služba je jedna od najvećih osiguran kredita kompanija u Velikoj Britaniji, a naše ljubazno i iskusno osoblje su u stanju obraditi vaš zahtjev brzo i efikasno. Možete posuditi nad bilo termin od 1. do 25. godine i posuditi bilo koji iznos £ 2,000 do £ 50.000.000,00 u bilo koju svrhu. Sa niskom kamatnom stopom od 3% na svim dijelovima svijeta. Aplikacija je dostupna za kandidate koji su 18 i više godina.

    Za više informacija, obratite se putem e-maila: 24hourloanservice2011@gmail.com
    pozdravi
    Larry Fox
  • LimanacNS

    19.01.2015 14:03
    Ma da, lagano
    Ima vremena. Mogu i da sačekaju još mesec, dva. Da vidimo ko će moći da otplaćuje kredite u švajcarcima, pa onda nek vide šta će. Čemu žurba, kao recimo kod mađara?
  • 19.01.2015 13:02
    A šta banke imaju sa tim?
    Radi se o kretanju kursa i kamatnih stopa na tržištu kapitala.
    Ako je ugovorena kamatna stopa 1/3/6 mesečni libor + marža, i ako je rata indeksirana u chf, onda je tako i tu nema priče.
    E sad, što banke imaju bezobrazno visoke marže, to je priča za sebe.
    Čak su stope libora trenutno u minusu (http://www.global-rates.com/interest-rates/libor/swiss-franc/swiss-franc.aspx), pa ako ugovorom nije definisano da se u tom slučaju za vrednost libora uzima 0, onda je ukupna kamatna stopa manja od marže.
    Kamatne stope na tržištu kapitala i kurs valuta stalno idu gore-dole i to je najnormalnije, a država je ta koja treba da omogući društveno-ekonomski milje u kome čovek može normalno da živi i zaradi, da školuje decu, ode na odmor... a ne da mu se svet ruši zbog 50-100 eur veće rate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija