Odbačena tužba advokata protiv Javnobeležničke komore

Viši sud u Beogradu odbacio je tužbu Advokatske komore Beograd protiv Javnobeležničke komore Srbije, kojom se traži poništenje svih akata JKS.
Viši sud u Beogradu odbacio je tužbu Advokatske komore Beograd protiv Javnobeležničke komore Srbije, kojom se traži poništenje svih akata JKS.

Advokatska komora smatra da je Javnobeležnička komora osnovana nezakonito. "Viši sud je odbacio tužbu zbog nedostatka pravnog interesa", rekao je predsednik JKS Miodrag Đukanović. On je napomenuo da ta tužba još nije pravosnažna, odnosno da advokati imaju pravo da ulože žalbu na tu odluku suda.

AKB je podnela je tužbu protiv Komore javnih beležnika, jer smatra da je osnovana nezakonito pošto je Zakonom o javnim beležnicima predviđeno da se Komora javnih beležnika osniva u roku od 15 dana od imenovanja 100 javnih beležnika, što se međutim nije dogodilo, jer su imenovana svega 94 beležnika 1. avgusta 2014. godine.

Đukanović je prethodno ukazao da je Komora javnih beležnika legalno izabrana, jer je na osnivačkoj skupštini bilo prisutno 93 beležnika što je i više nego dovoljno za kvorum.

Advokati su započeli štrajk pre više od četiri meseca tražeći izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećeg seta zakona, nezadovoljni pojedinim nadležnostima koje je zakon dodelio javnim beležnicima.

U Skupštini Srbije danas su na dnevnom redu izemene i dopune Zakona koje su usaglasili stručni timovi AKS o Ministarstva pravde.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije 17. septembra. Advokati su odlučili da prekinu štrajk kada usaglašene izmene propisa o javnom beležništvu stupe na snagu.

  • Bibi

    20.01.2015 16:07
    ko je ovde ko?
    ako strajkuju, ko je izasao na rociste od advokata? Tog nek izbace iz advokatske komore..lol
  • 19.01.2015 17:41
    Kako manipulator iskrivljuje činjenice na svoju stranu. Uaaaa Selakoviću! Ostavka!
  • 19.01.2015 16:34
    Stručnost
    po izjavi ovog Đukanovića vidi se koliko je "stručan" za zakone, ili misli da se ne treba držati zakona "ko pijan plota". Žalosno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija