Srbija jedina u regionu i dalje u recesiji

Srbija je jedina zemlja jugoistočne Evrope koja će u 2015. imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i on će iznositi 0,5%, procenila je 20. januara Svetska banka.
Srbija je jedina zemlja jugoistočne Evrope koja će u 2015. imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i on će iznositi 0,5%, procenila je 20. januara Svetska banka.

"Verovatno će rast da bude ograničen u 2015. zbog slabog oporavka BiH i još jedne recesije u Srbiji. Očekuje se rast od preko tri odsto u 2015. u ostatku regiona, s tim da će ekonomski rast u Makedoniji dostići 3,8%", ocenjeno je u izveštaju.

Privreda Bosne i Hercegovine biće u sporom oporavku sa rastom od 1,5%, dok će Albanija i Kosovo imati rast od 3%, Crna Gora 3,4 a Makedonija 3,5%. Prosečan rast u regionu iznosiće 1,3%.

"Srbija će, verovatno ostati u recesiji usled slabe domaće tražnje i teške fiskalne konsolidacije", rekla je vodeći ekonomista Svetske banke Galina Andronova Vinslet na konferenciji za novinare u Beogradu, rokom prezentacije koja je istovremeno održana u svim glavnim gradovima šest zemalja regiona.

Slaba domaća tražnja biće problem celog regiona, proističe iz izveštaja. Kao razlog se navodi slabo poverenje potrošača i privrede. "Rast poverenja će ometati dugotrajna politička nesigurnost, hronično visoka nezaposlenost, slaba poslovna klima i bankarski sistemi pod teretom loših dugova", navodi se u izveštaju.

Po Svetskoj banci, privredni rast koji je u prošloj godini usporio verovatno će u 2015. da bude ograničen zbog slabog oporavka dve zemlje koje su prosle godine pogođene razornim poplavama - Bosne i Hercegovine i Srbije.

Po rečima Andronove Vinslet, bitna stvar koju Srbija treba da reši je visok nivo nenaplativih kredita od 20%, što je jedna od dva najviša u regionu, kao i da se više trudi kod privlačenja stranih investicija. Kao ključnu pretpostavku za dalji ekonomski razvoj regiona jugoistočne Evrope Vinsletova je navela sturkturne reforme. Ona je rekla da je neophodna dalja fiskalna konsolidacija u celom regionu.

  • Jacovitti

    21.01.2015 07:00
    Oooooooo Bokaneee, vilo... Sapašavaaaaaj!
    A da probamo da osveštamo državu?
    Il' barem da je, kada padne ko junak na Kosovu, napojimo novosadskom 3D česmovačom. Osveštanom...
  • mile

    20.01.2015 18:34
    Trebalo bi do sada da svima bude jasno da ne možeš od baba Srbije napraviti mladu devojku. Srbija je država raspadnutih pogona, neobrazovanog stanovništva, korumpirane vlasti i sudstva i zapuštenog zdravstva i školstva.
  • 20.01.2015 17:56
    dejanns
    super ste izbrali...svaka cast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija