Opozicija ima ukupno 20 procenata glasača

Sve opozicione partije u Srbiji ukupno imaju u ovom trenutku nešto više od 20 odsto podrške građana, što je čak dva i po puta manje od Srpske napredne stranke, koja ima 51,2 odsto podrške građana Srbije.

Sve opozicione partije u Srbiji ukupno imaju u ovom trenutku nešto više od 20 odsto podrške građana, što je čak dva i po puta manje od Srpske napredne stranke, koja ima 51,2 odsto podrške građana Srbije.

Ukoliko bi se izbori održali ovih dana u Srbiji, jedina opoziciona partija koja bi samostalno prešla cenzus i ušla u parlament bila bi Demokratska stranka, koja prema istraživanju agencije Faktor plus ima podršku od 6,6 odsto. Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić ocenio je za "Danas" da bi od svih opozicionih partija najrealnije bilo da cenzus pređe DS, što nije ni upitno bez obzira na njihove unutar stranačke probleme.

"SDS Borisa Tadića je blizu cenzusa, u ovom trenutku ne bi prešao, ali uz neku aktivniju kampanju možda bi uspeo u tome. Radikali su, takođe, blizu pet odsto ukoliko nešto ne uprskaju, a eventualno bi u toj nameri mogle da uspeju i Dveri, dok bi zajedno sa DSS to bilo već izvesno", napomenuo je Pejić. Prema istraživanju rađenom pre manje od mesec dana, SDS Borisa Tadića beleži 4,5 odsto podrške, radikali 4,6 odsto, dok su Dveri na 3,9 odsto.

DSS nakon odlaska nekoliko grupa iz stranke broji oko 1,1 odsto podrške ispitanika, dok je LDP na svega jedan odsto. Prema istraživanju Faktor plusa, SNS je na više od 50 odsto, a socijalisti na skoro 11 odsto.

"Ljudi pokazuju stepen neodlučnosti u izbornom ponašanju, tako da je sve neizvesno do izborne noći. Pored naprednjaka i socijalista, inače, nema relevantnih političkih stranaka. One sa pet do šest odsto ne mogu biti relevantni, samo parlamentarni akteri", navodi programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Đorđe Vuković.

Prema njegovoj oceni, politički sistem Srbije najpribližniji je sistemu sa dominantnom političkom partijom, kao što je u Crnoj Gori, Turskoj i Rusiji. On je rekao da je problem u opoziciji u Srbiji to što je razjedinjena i da je to dovelo do rasipanja glasova.

  • Mariana

    22.01.2015 00:26
    Uopste ne iznenadjuje sto opozicija ima malu podrsku. Nemaju vizije niti programa, a vecina je ucestvovala u sistematskom unistavanju srpske ekonomije.
  • Orwell Vegan

    21.01.2015 16:46
    Praviti od naroda magarca
    Dakle, ovo se tsalno ponavlja barem 10 godina, kazu 20%, a to je na osnovu onih 50% koji uopste izlaze na glasanje. To zapravo nije ni 10%. SNS takodje vara ovim istrazivanjima tako sto ne naglasava procenat izlazecih glasaca. Oni nemaju trenutno ni 25% podrske svih gradjana Srbije. Narod je mocan i pojesce vas kad jos malo ogladni.
  • Nizina

    21.01.2015 15:43
    Mali plagijator
    Potvrđeno je iz međunarodnog časopisa da "naučni" rad gradonačelnika Beograda plagijat.

    Gde je ta vest u svim medijima? Nema...

    Zašto SNS ne smeni istog gradonačelnika zbog etičkog prekršaja....jer je on mala maca šta ostali rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija