Ombudsman: Dobijam pretnje

Ombudsman Saša Janković izjavio je da je krivična prijava protiv dvojice pripadnika Vojne policije zasnovana isključivo na dokumentima MUP i napomenuo da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija.

Ombudsman Saša Janković izjavio je da je krivična prijava protiv dvojice pripadnika Vojne policije zasnovana isključivo na dokumentima MUP i napomenuo da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija.

On je objasnio da se iz tih dokumenata MUP može zaključiti da je jedan od dvojice pripadnika Vojne policije nosio oružje, udario žandarma u glavu, ali i da je VBA nezakonito zaplenila dokazni materijal. Janković je rekao da u izveštaju policije piše da su došle četiri osobe, da je Žandarmerija pokušala da ih legitimiše, ali je došlo do drskog i bahatog ponašanja tih osoba. Jedna osoba krupne telesne građe uhvatila je komandira voda i pokušala da ga obori, a jednom pripadniku Kobri je ispao pištolj sa metkom u cevi, dodao je Janković za televiziju N1, pozivajući se na izveštaj policije.

"Momenat kada jedan žandarm pada na zemlju je momenat kada ga je jedan pripadnik Kobri udario nogom u glavu i to je utvrdila i policija", precizirao je Janković i objasnio da postoje tri scenarija kako je jednom od Kobri ispao pištolj. Prvi je, kako ističe, da je uperio pištolj na žandarme koji su pokušali da ga savladaju kada je bio na zemlji, ali su mu oni izbili oružje udarcem palicom, drugi je da je pištolj ispao, a treća verzija je da je od siline udarca futrola pukla i da je pištolj ispao.

Iz dokumenata MUP koji su dostavljeni ombudsmanu zaključuje se da su pripadnici VBA zaplenili video snimke u najmanje dva lokala bez zakonskih ovlašćenja. Takođe su obilazili svedoke i uzimali izjave od njih, dodao je Janković i ukazao da je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi sve informacije koje poseduje o tome i da ga je ministar Gašić obavestio da nisu u mogućnosti da to urade "jer različito tumače propise".

Ombudsman ističe da je dobio dopis od generalnog inspektora, to je unutrašnji nadzorni organ Ministarstva odbrane, podređen ministru odbrane, da mu dostavi sve podatke kako bi oni izvršili kontrolu. "Siguran sam da to nije loša namera", ocenio je Janković, ali je napomenuo da neće dostaviti bilo kome dokumente koje ima. Janković ukazuje na još jednu nezakonitu stvar a to je da premijera štite pripadnici vojne policije i VBA. On podseća na slučaj otkrivanja kamere u Kraun Plazi i ukazuje da "VBA nije mogla da obezbeđuje civilni skup i otkrije kamere".

Ovde se kritičari smatraju izdajicama

Na pitanje na osnovu čega je izjavio da ima saznanja da VBA prikuplja podatke o liderima sindikata i političkim partijama, Janković je odgovorio da je do njih došao na osnovu dokumenata i izjava građana od kojih neki rade u službama. Janković navodi da je u pitanju prikupljanje podataka, a te mere podrazumevaju uvid u javne registre, sakupljanje podataka iz javnih izvora, osmatranje posebnim tehnikama i snimanje glasa.

"Nema zakonske osnove koja može dozvoliti da VBA prikuplja podatke o sudijama. Ako postoji sumnja da je neki sudija korumpiran, onda to radi policija i civilna služba, ali ne VBA. To važi i za lidere političkih partija. Ako su tačna saznanja, ona ne mogu biti opravdana zakonom", naglasio je Janković, koji se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija..

Prema Jankovićevim rečima, proteklih dana s na njegov račun, umesto kritika, izrečene najružnije lične diskvalifikacije, ali i čak da podriva sistem bezbednosti. "Ovde se kritičari smatraju izdajicama", ukazao je Janković i zaključio da bi trebalo da se aktiviraju širi kontrolni mehanizmi, misleći pri tome na Skupštinu Srbije.

  • Georg

    21.01.2015 13:30
    Pripadnici VBA su agenti KGB ili kako god se to sada zove!!!
  • ZoranNS

    21.01.2015 12:51
    Podrška Jankoviću
    Podrška Jankoviću, vladavina vojske se naziva vojna DIKTATURA.
  • gradjanka

    21.01.2015 12:12
    Gradjani,podignimo glas!
    Ako mi,gradjani,ne zastitimo naseg zastitnika,ko ce?
    Pod hitno mu obezbediti zastitu MUP-a i obuzdati VBA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija