APOS: Hitne mere za kredite u "švajcarcima"

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) zatražila je danas da Vlada Srbije i Narodna banka Srbije hitno preduzmu mere kako bi se pomoglo građanima da lakše otplaćuju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) zatražila je danas da Vlada Srbije i Narodna banka Srbije hitno preduzmu mere kako bi se pomoglo građanima da lakše otplaćuju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

U saopštenju APOS-a je navedeno da Vlada Srbije treba da donese uredbu kojom će se trajno rešiti problem otplate kredita čija rata zavisi od kretanja vrednosti švajcarske valute. Vrednost franka je prošle nedelje naglo porasla posle ukidanja pariteta te valute prema evru.

"Donošenje obavezujućih mera je nužno jer se, i nakon preporuke koju je Narodna banka Srbije dala bankama u maju 2013. godine, vodi veliki broj sudskih sporova, problemi se ponavljaju, a eskalirali su naglim skokom kursa franka", ističe APOS.

To udruženje je preporučilo i zabranu zaplene nekretnina dužnika sve do donošenja trajnog zakonskog rešenja kojim bi se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u francima doveli u ravnopravniji položaj sa ostalim korisnicima dugoročnih kredita.

  • GREATUNIVERSAL

    31.08.2015 05:40
    zajam ponuda
    Trebate li hitan zajam riješiti svoj financijski problem i početi svoj posao ili povećati vaše poslovne objekte? ako da nas kontaktirate putem e-maila: greatuniversalloancompany1@gmail.com

  • Joker

    22.01.2015 07:16
    @neko
    NIKOME banke nisu na račun prenele švajcarce, nego dinare koji su tada bili u opticaju (ili su i same podigle dinarske kredite kod drugih banaka, pa ih na taj način 'obrnule'). Nikakvog deviznog prometa tu nije bilo.
  • Neko

    21.01.2015 18:58
    @Posteno
    Da pojasnim - ti švajcarci koje su banke dale u kredite nisu "pali s kruške". To je novac koji je od negde došao (štednja npr). E, ako se krediti konvertuju u evre, ko će onda platiti gubitak u konverziji jer i štediše očekuju svoje švajcarce natrag ?

    U tome je fora, neko mora da plati gubitak konverzije. Kapiraš ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija