Advokati u sudnicama od petka?

Advokatska komora Srbije održaće sutra sednicu Upravnog odbora u Subotici na kojoj će biti razmatrana odluka o prekidu štrajka.
Advokatska komora Srbije održaće sutra sednicu Upravnog odbora u Subotici na kojoj će biti razmatrana odluka o prekidu štrajka, pošto je Skupština izmenila Zakon o javnom beležništvu i prateće propise, rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

"Iz Ministarstva pravde dobili smo dopis u kojem nas obaveštavaju da je Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i čitav set pratećih zakona, da je predsednik Republike Tomislav Nikolić već potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna i da se Službeni glasnik već štampa, što znači da te izmene i dopune stupaju na snagu 22. janura", rekao je Dragoljub Đorđević.

To znači izmene i dopune zakona stupaju na snagu odmah, a njihovo stupanje na snagu je i ispunjenje poslednjeg uslova Skupštine AKS od 16. januara za prekid protesta. Pošto izmene stupe na snagu, UO AKS će sutra doneti odluku o prekidu protesta tako da bi advokati mogli da se vrate na posao najranije petak a najkasnije ponedeljak, rekao je predsednik AKS.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije će sutra odlučiti o datumu kada advokati počinju da rade. Ta odluka će biti saopštena na konferenciji za novinare u 14 časova.

Skupština Srbije je danas izmenila Zakon o javnom beležništvu i prateće zakone čije je stupanje na snagu bilo uslov AKS za prekid štrajka advokata.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnici advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv. solemnizacija.

S druge strane, predstavnici opozicije Selakovića smatraju odgovornim što je došlo do "paralize pravosuđa, jer je tvrdoglavo insistirao na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona" i zatražili su njegovu ostavku.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević ranije danas je rekao da advokatura više neće ćutati i da zahtev za smenu ministra Selakovića još važi, ali da nije uslov za obustavu protesta.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra 2014. godine.

  • 22.01.2015 08:58
    Blamara
    Nesrećni ministar je na početku obustave rada advokata rekao da Zakon o javnom beležništvu ne može biti predmet pregovora - a sada je u njemu sve izmenjeno. Pretio je i hapšenjima, i uopšte se izblamirao do te mere da je to neviđeno. Čestitke advokatima na pobedi nad neznanjem, bahatošću, drskošću i svim ostalim što karakteriše ovu vlast, odnosno ministra i njegovog gazdu.
  • 22.01.2015 07:45
    @Marko na Krivom
    Pravilinik o radu AK je protivustavan, jer je u omogucava diskreciono ukidanje prava na rad. Da je Selakovic imao m..da kao sto nije, pa da je doneo zakon kojim se sprecava zloupotreba pravilnika, a vama sto drugima branite da rade da se oduzme licenca - trajno.
    Vi iz AK ste definitivno mafija. Svako treba da ima pravo na strajk, ali to mora biti svar licne odluke.
  • 22.01.2015 05:50
    a od čega su živeli advokati za vreme štrajka? mislim- ja kad bih štrajkovao u mom servisu četiri meseca mogao bih da ga zatvorim,i oni imaju firmu treba da plate račune,soc.,penziono...odakle

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija