Još ništa od Zakona o poreklu imovine

Zakon o poreklu imovine najverovatnije neće biti usvojen ove godine.
Zakon o poreklu imovine najverovatnije neće biti usvojen ove godine.

Kako piše "Danas", još nema saglasnosti nadležnih za pisanje tog zakona, a to su Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija. Izvori lista navode da je za sada postignut načelni dogovor da se ispitivanje porekla imovine "udene" u zakonske okvire tako što će biti izmenjen Krivični zakonik, a da će se nakon toga ići u pisanje posebnog zakona.

U Ministarstvu pravde, u kojem su krajem 2012. najavljivali prvi kostur ovog sistemskog zakona u borbi protiv korupcije za početak 2013, a zatim i brzo formiranje radne grupe za pisanje zakona, "Danas" nije dobio odgovor na pitanje dokle je radna grupa, ako je formirana, došla u svom radu.

Temu o zakonu o poreklu imovine podgrejala je u utorak potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je navela da bi trebalo izmeniti zakon o poreklu imovine da bi se videlo kako su tajkuni stekli prvi milion i da bi najzad bili zaštićeni oni koji pošteno rade, a sankcionisani oni koji su se obogatili na račun građana.

Prema rečima sagovornika "Danas" iz Vlade, ova izjava Mihajlovićeve nije na mestu jer zakon ne može biti retroaktivan, odnosno na osnovu njega se neće moći ispitivati poreklo prvih miliona tajkuna. Kako je objašnjeno, retroaktivnost bilo kog zakona je veoma retka.

Na pitanje na koje izmene zakona je mislila, s obzirom na to da zakon o poreklu imovine još nije usvojen, Mihajlovićeva je odgovorila da je mislila na novi zakon.

Tokom 2012. tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je najavio da bi predlog zakona o poreklu imovine trebalo da se pred poslanicima Narodne skupštine nađe do početka februara 2013. U maju 2013. Vučić je najavio da će se predlog zakona u Skupštini naći do 15. juna te godine.

  • 22.01.2015 15:27
    beban
    riba smrdi od glave ! koji zakon pa svi lopovi su u politici SAMO DIKTATURA PROLETERIJATA JE SPAS
  • jo

    22.01.2015 12:55
    Tajkuni
    Taj zakon se neće doneti jer ne odgovara za 90% Srbije.Na stranu tajkuni,političari i biznismeni kad bi se taj zakon usvojio 90% države ne bi moglo dokazati odakle im sve što imaju.Nastao bi raspad države kad bi isplivala nasledstva,babe,dede,dupla državljanstva.Ili ćemo biti licemeri do kraja pa da pohapsimo 10-20 ljudi i 5 pevaljki a mi ostali da se pravimo i dalje ludi odakle nam stanovi,telefoni,automobili,letovanja,zimovanja,vikendice,čamci i ostala imovina.Svi na minimalcu kolektivna kuknjava što se plate smanjuju a onda red 3km za najnoviji ajfon.Ja licemerniji narod nisam video za života.
  • 22.01.2015 09:49
    Cirkuska predstava za narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija