Zojin zakon konačno pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, poznatijem kao "Zojin zakon".

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, poznatijem kao "Zojin zakon".

Kada bude usvojen, taj zakon će obavezati lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a predlog je u skupštinsku proceduru uputio poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević.

"Posle više od godinu dana borbe za "Zojin zakon", on će biti na dnevnom redu u Skupštini Srbije i zbog toga sam presrećan, jer je to dobar zakon i za sprski parlament i za demokratiju", rekao je Milisavljević. On je naveo da će "Zojin zakon" biti garancija da će država omogućiti postavljanje dijagnoze i lečenje i zahvalio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na podršci i što je po tom pitanju nastupio kao lekar.

Podsećamo da je polovinom decembra javnost bila neprijatno iznenađena odlukom većine poslanika u Skupštini Srbije da ne glasaju za stavljanje "Zojinog zakona" na dnevni red zasedanja. Na pitanje kako je moguće da poslanici, predstavnici naroda, nisu bili zainteresovani za ovaj zakon, Milisavljević je tada rekao da "nažalost, kod nas poslanici glasaju samo kada se pritisne zvono".

"Ja ne želim da budem na terenu politike, ovo je teren jednog dobrog građanskog zakona, jednog zakona koji bi tretirao i rešio probleme nekih klinaca koji boluju od retkih bolesti. Nema to veze niti sa jednom političkom strankom, niti sa politikom... Dajte, malo da budemo ljudi, da rešimo probleme te dece koja gube borbu sa teškim bolestima. Zato što, kao lekar vam govorim, nemoguće je lečiti bilo koga ako nemate dijagnozu", izjavio je Milisavljević.

Roditeljski portal "Bebac" pozvao je tada poslanike Skupštine Srbije koji nisu glasali za stavljanje Zojinog zakona na dnevni red "da vrate mandate".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija