Ombudsman objavio dokumenta o incidentu tokom Parade ponosa

Zaštitnik građana Saša Janković objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.
Zaštitnik građana Saša Janković objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.

Kako je ranije najavio, ombudsman je objavio deo dokumenata na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika policije. Na sajtu je naveo i da objavljena dokumentacija činjenično demantuje ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji je juče rekao da izneti navodi o incidentu postoje samo u izjavama pripadnika Žandarmerije.

Ministar je ranije danas rekao i da "jedino što ima zvaničan karakter mogu biti dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije", a da "ne postoji dokument sa potpisom jednog organa MUP-a nadležnog za sprovođenje zakonitosti, što je Sektor unutrašnje kontrole".

"Dokumenti Sektora unutrašnje kontrole koje objavljujemo sadrže izjave svedoka (koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani) o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video nadzora iz dve banke", navodi se na sajtu Ombudsmana

Na sajtu Zaštitnika građana su objavljeni:

- Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka
- Izveštaj o izvršenim proverama po zahtevu Prvog opšteg javnog tužilaštva u Beogradu

Ombudsman je naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja. U dokumentima koje objavljujemo učinjeni su neprepoznatljivim lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu.

"Zaštitnik građana je izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu, To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo", navodi se.

Ombudsman Janković podneo je krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda.

Janković je izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije.

  • 24.01.2015 19:27
    Drugi link
    Ne radi vise....
  • Eto

    23.01.2015 12:26
    i
    Eto I ovde se vidi da su brat Aleksandra Vučića I ostala tri lica napali prvi policiju kako piše u Obrazloženju:

    da su policijski službenici napadnuti od stane četiri NN lica.

  • ovaj čovek

    23.01.2015 10:54
    ima petlju
    Svaka čast ovom čoveku. Sigurna sam da je u ovim vremenima jako teško raditi taj posao. Ne vole ga još od kada je predložio da se ograniči ukupna visina primanja funkcionerima, bez obzira na koliko funkcija se nalaze (što nravno - nisu prihvatili). A ovo će verovatno biti šlag na tortu. Puna podrška za njega, samo što od ovakvih građana kao što smo mi, naš zaštitnik ne može da očekuje baš neku veliku podršku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija