NBS: Banke ne ostvaruju ekstra profit na kursnoj razlici

Narodna banka Srbije je ukazala da propisi onemogućavaju bankama da stvaraju ekstra profit na indeksiranim kreditima.
Narodna banka Srbije je ukazala da propisi onemogućavaju bankama da stvaraju ekstra profit na indeksiranim kreditima.

"Pozitivni efekti kursnih razlika na aktivnoj strani bilansa banaka praćeni su i negativnim efektima na pasivnoj strani tih bilansa", objavila je NBS na svom sajtu.

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" danas je, predlažući rešenja za lakšu otplatu kredita indeksiranih u švajcarskim francima, saopštilo da banke zarađuju na kursnoj razlici jer odobrene kredite u švajcarskim francima ne finansiraju obavezama u toj valuti.

NBS je istakla da banke moraju da održavaju ravnotežu između devizne imovine i deviznih obaveza, uz maksimalno dozvoljeno odstupanje od 20 odsto regulatornog kapitala banke.

Centralna banka je potvrdila da će se u dijalogu s predstavnicima banaka, dužnika i države tražiti najbolje rešenje za pomoć građanima koji su uzeli kredite indeksirane u francima jer su im značajno uvećane mesečne rate usled naglog jačanja te valute.

  • NEKA NBS DOBRO PROVERI

    23.01.2015 09:38
    Tvrdim da banke nemaju izvore za te kredite u Švajcarskim francima. Molim NBS da transparentno dokumentuje dokaze za sve banke pa ćemo im poverovati.
  • ovdasnji

    23.01.2015 08:37
    ako je tako,
    prikazite gde su se to banke zaduzile u svajcarcima,za koliko i posto !!!
  • jo

    23.01.2015 06:17
    Narodna
    Po onoj staroj narodnoj " Vrana vrani oči ne vadi ".Sedam dana ćute dok franak skače a onda brže bolje se javljaju čim im neko kaže da lopinare zajedno sa ovim lihvarima u vidu banaka.Ako je tako što onda mom bratu i snaji koji immaju kredit u švajcarcima neće da pokažu onu njihovu čuvenu rečenicu da se banke " zadužuju na svetskom tržištu za te kredite u tim valutama "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija