Šabić kritikovao Komoru izvršitelja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić kritikovao je Komoru izvršitelja ukazavši na nelogičnosti u donošenju novog Pravilnika.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić kritikovao je Komoru izvršitelja ukazavši na nelogičnosti u donošenju novog Pravilnika.

On je izrazio zabrinutost jer su objavljeni formulari u koje treba da se unose lični podaci o dužnicima.

Poverenik je u petak na svom sajtu objavio zaključke na osnovu nadzora primene izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje su stupile na snagu 26. decembra prošle godine, a kojima se predviđa da Komora u roku od 15 dana donese Pravilnik koji će omogućiti ravnomernu rasporedelu predmeta na izvršitelje.

"Ne u roku od 15 dana, već istog 26. decembra, Komora na svom sajtu objavljuje da je donela Pravilnik, a pritom nije objavljena sadržina Pravilnika, niti informacije o dobijenoj saglasnosti ministra i o objavljivanju Pravilnika u Službenom glasniku", naveo je Poverenik na sajtu.

Šabić je ocenio da je očigledno da se Pravilnik upušta u uređenje obrade podataka o ličnosti, iako je po Ustavu to zakonska materija.

"Osim pravnog osnova potpuno je otvoreno i pitanje svrhe, jer ako je svrha kako to zakon kaže ravnomerna raspodela predmeta, pribavljanje ličnih podataka ne samo da nije nužno, nego je i sasvim suvišno", naveo je Šabić.

Kako je objavljeno, Poverenik je Komori izvršitelja je naložio da se u roku do tri dana izjasni o svim otvorenim pitanjima, nakon čega će odlučiti o preduzimanju daljih mera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija