Stojanović: Čomski je zloupotrebio žrtve bombardovanja

Slavni lingvista i intelektualac Noam Čomski, koji je teroristički napad na satirični nedeljnik Šarli Ebdo uporedio sa NATO bombardovanjem Radio-televizije Srbije 1999. godine, pokazao je da mu ključne činjenice o tom bombardovanju nisu poznate, napisala je, u ime porodica žrtava bombardovanja RTS, Žanka Stojanović.
Slavni lingvista i intelektualac Noam Čomski, koji je teroristički napad na satirični nedeljnik Šarli Ebdo uporedio sa NATO bombardovanjem Radio-televizije Srbije 1999. godine, pokazao je da mu ključne činjenice o tom bombardovanju nisu poznate, napisala je, u ime porodica žrtava bombardovanja RTS, Žanka Stojanović.

U pismu javnosti koje je objavio NUNS, Stojanović je podsetila da u RTS nije poginuo nijedan novinar, već da su svi bili tehničko osoblje.

Prema njenoj oceni, "miloševićevska vrhuška, uključujući njegove generale, znajući danima unapred za predstojeći napad, ljude je žrtvovala sa grotesknom idejom da se spase tako što će sebe pred svetom prikazati kao žrtvu terorističkog napada ("Ja sam RTS"), bez obzira na teror koji je istovremeno sprovodila na Kosovu".

Čomski tvrdi da oružani napad na bilo koju novinsku redakciju nije opravdan ni pod kakvim okolnostima, pa ni onda kad je ona glavni propagandi oslonac jednog zločinačkog režima, ni u uslovima ratnog stanja, uopšte nikad, jer je namerno gađanje civilnih ciljeva zabranjeno, a Televizija Srbije, uprkos svemu, bila je civilni cilj, navela je Stojanović.

"Nemojte posezati za terorom, ako i sami ne želite da postanete njegova žrtva, poručuje Čomski vladama Zapadnog sveta", ističe Stojanović. Tu njegovu jednostavnu poruku, domaći propagandisti, prema oceni Stojanović, pokušavaju sada da iskoriste kao dokaz da su žrtve u Parizu i u Beogradu tobože iste, jer su, lažljivo tvrde oni, i u jednom i u drugom slučaju u pitanju novinari, to jest borci za istinu a protiv "jednoumlja".

Oni tvrde i da su i jedne i druge ubili "teroristi", a to onda, kako objašnjava Stojanović, znači da su Miloševićeva vlada, njegovi generali i njegovi akademici, svi bili nevini kao jaganjci Božji, ne samo za taj nego i za sve druge zločine ("koji uostalom nisu ni dokazani").

"To tvrde miloševićevski propagandisti i nacionalni radnici već 16 godina od kada su naši najmiliji hladnokrvno žrtvovani, u ime sulude ideje da se zločinci predstave kao žrtve, dok ostatak Srbije ćuti", ukazuje Stojanović.

Sve dok se ne bude suočila sa vlastitim zločinima, uključujući i žrtvovanje šesnaestoro radnika RTS, napominje Stojanović, "Srbija će živeti pod staklenim zvonom, zločinci će biti zaštićeni, a ta zaštita obilno finansirana državnim novcem".

"Novinari neće pisati o šesnaestoro ubijenih ljudi, neće žrtve uzeti u zaštitu (to niko u Srbiji danas ne čini), neće pisati o Generalštabu i Ministarstvu odbrane koji odbijaju da izruče konkretno označene dokumente da su tehničari RTS ostavljeni da poginu, niti o tužilaštvu koje odbija da razmotri podnete dokaze o smišljenom ubistvu tih ljudi, nego će, bez ikakvog stida, učestvovati u plaćenim kampanjama, praveći od naših mrtvih alibi za iste te zločince koji su ih i žrtvovali", tvrdi Stojanović.

Takođe, tiražne novine davaće ogroman publicitet neposrednom ubici naših najmilijih, koji danas na sav glas viče da je nevin, da je on žrtva ("kažu Čomski i Handke") i zahteva "svoja prava", zaključila je Stojanović.

  • зики

    10.03.2015 12:36
    жена у црном
    покушавам да ју разумем и оправдам чињеницом да је изгубила дете, али......
  • Mitar

    23.01.2015 19:43
    Svasta. PS Da li ova zena primecuje da se porodice ostalih zrtava ne oglasavaju?
  • BB

    23.01.2015 16:08
    Obe strane su krive
    NATO sto je bombardovao civilni cilj a Milosevic sto je ostavio ljude da ginu.
    Tako da, po meni, Comski je u pravu kada kritikuje zapad za dvostruke arsine (standarde). To rade vec godinama I Comski samo koristi priliku da jos jednom dokaze tu tezu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija