Meštanin Bačkih Vinograda nelegalno držao divlje guske, kažnjen sa 30.000 dinara

Prekršajni sud u Subotici osudio je S.K. iz Bačkih Vinograda (51) na novčanu kaznu od ukupno 30.000 dinara za prekršaje Zakona o zaštiti prirode.
On je kažnjen pošto je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Policijskom upravom Subotica 8. jula 2019. utvrdila da je u svom dvorištu, u zarobljeništvu držao tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice divlje guuske (Anser anser) bez dokaza o legalnom poreklu. On pri pronalaženju divljih ptica u prirodi nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, što je zakonska obaveza.  
 
Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić, navodi da je uzimanje iz prirode i držanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu zakonom kažnjiv oblik ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta životinja. 
 
"Ne postoji opravdanje za držanje divljih životinja u zarobljeništvu. Nažalost, pojedinci misle da se divlje guske iz prirode mogu držati kao ukrasna živina, što nije tačno. Pozivamo one koji pronađu strogo zaštićene divlje životinje u prirodi da se bez odlaganja jave našem Zavodu kako bi one bile na zakonski način zbrinute i što pre puštene na slobodu", kaže Stojnić.
 
Divlje guske su oduzete od S.K. i smeštene u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom zoo vrtu do oporavka i puštanja u prirodu.
  • Zagorka

    05.01.2020 15:18
    Ivi što su nelegalno gajili marihuanu na tone nisu kažnjeni. Valjda su iz vlasti SNS a za njih zakoni ne važe.
  • Orwell Vegan

    02.01.2020 10:27
    Istina
    Kaznena mera je debilno mala. Isto kao i nase pravosudje, leglo najgore mafije.
  • vlada

    01.01.2020 23:50
    hmmm
    Čovek posedovao tri jedinke gusaka - osuđen novčano
    Političari (većina) čast izuzecima, pokrali pola države - još na slobodi i bez imalo odgovornosti

    Pa se kasnije čudite što Vam omladina odlazi!
    Vlada
    p.s.
    Udarajte slobodno negativne, prodane duše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina