U Vojvodini za nedelju dana pronađena tri mrtva orla belorepana

Za sedam dana, od 5. do 11. marta, u Vojvodini su registrovana tri slučaja stradanja orlova belorepana, najveće ptice grabljivice Srednje Evrope.
Dve ptice pronašli su članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ispod dalekovoda – kod Sombora i kod Bačke Palanke. One su vrlo verovatno stradale od strujnog udara, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. 
 
Treći uginuli belorepan pronađen je u šumi u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje Podunavlje", severno od Bačkog Monoštora, bez jasne sumnje na uzrok stradanja.
 
"Ovi slučajevi ukazuju na to da su stradanja životinja, a među njima i retkih i zaštićenih vrsta, mnogo češća nego što se zna ili očekuje, te da je, osim očuvanja staništa, potrebno preduzeti više mera za njihovu aktivnu zaštitu: izolaciju opasnih vodova, čuvanje gnezda, zbrinjavanje i druge aktivnosti koje bi doprinele njihovom očuvanju", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
  • animal planet

    14.03.2021 10:26
    Steta sto nemamo kinesko pravosudje.
  • Djordje

    14.03.2021 06:42
    Bolesna nacija
    Ubijamo i zivotinje i ljude i biljke. Gajimo mrznju, pohlepu, bahatost i nasilje. Tesko smo oboleli, a nemamo vise za sta da se uhvatimo. Ovo sto mi zivimo se zove zverinjak.
  • Pzs

    13.03.2021 12:22
    Samo fotelja je ovde zaštićena vrsta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.