Zrenjaninci pokrenuli peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima

Zrenjaninska akcija (ZRAK) pokrenula je onlajn peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine.
Zrenjaninci pokrenuli peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tim zakonom omogućeno je privatnom investitoru da Fabriku vode u Zrenjaninu poveže sa komunalnim sistemom vodosnabdevanja.
 
"Ta izmena zakona je urađena na osnovu jedinog primera, Zrenjanina. Međutim, ova izmena važi za sve lokalne samouprave u Srbiji. Pitanje je trenutka kada će se ovaj zakon primeniti u nekom drugom gradu ili opštini", navode u ZRAK-u, objašnjavajući zbog čega u peticiji traže ukidanje te odredbe.
 
Upozorili su da se i u zemljama u kojima su načela tržišta neprikosnovena ona ne primenjuju kada je reč o snabdevanju vodom za piće zbog čega je izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. "ozbiljan anahronizam".
 
"Namera da se u delatnost snabdevanja vodom za piće privuku privatna ulaganja, što je bilo jedino obrazloženje izmene zakona u postupku donošenja, predstavlja katastrofalno nerazumevanje značaja ove delatnosti", smatraju u ZRAK-u.
 
Smatraju i da nepovredivost privatne svojine omogućava privatniku da donosi odluke bez ikakvog polaganja računa građanima.
 
"Zrenjanin je zbog javno-privatnog partnerstva već 17 godina žedan. Javni novac svih poreznika prebacivan je kako bi privatnik omogućio rad fabrike. Novac je potrošen, fabrika ne radi, a narod je žedan", poručuju iz ZRAK-a.
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je pre dva dana da razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.
 
U ZRAK-u su apsolutno protiv ovakvog stava države i izjavu Ane Brnabić vide kao deo predizbornog obećanja.
 
"Opet ignorišu svoje građane i rade u korist krupnog kapitala. Naš novac koriste u svoju korist i korist samo njima znanih investotora. I jednom za svagda: ne postoji investitor koji će raditi u korist građana, a na uštrb svog profita", izjavio je Bekim Rukeci iz ZRAKA.
 
Poručio je vlastima da povuku investitora, otkupe fabriku, zamene vodovodne cevi, prošire kapacitete fabrike i reše to "onako kako je jedino moguće".
 
"U protivnom, eto nas na ulicima. Ovog puta puno radikalnije i sa zahtevima koji vam se pred izbore neće svideti", kazao je Rukeci.
  • Zovem se Stevo

    07.11.2021 20:40
    Inače
    Bez vode ćete lako, ali kako ćete bez Vučića.
  • Банатмен

    07.11.2021 14:02
    Откуп?
    Регионални водовод је био циљ досад. Откуд сад овај маневар? Откуп би био бацање здравог новца на лошу идеју. Инвестиције које се не могу повратити представљају пропала улагања (sunk-costs) која не би смела да утичу на будуће одлуке. Трипут мери...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina