Dan kada je streljano 111 meštana Siriga

Mađarski vojnici su na današnji dan, 13. aprila 1941. godine, streljali 111 meštana Siriga.
To se smatra prvim masovnim streljanjem civila na teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.
Mađarska vojska, koja se nekoliko dana ranije priključila invaziji nacističke Nemačke na Jugoslaviju, imala je pomoć narodne straže Nemzeteri, odnosno lokalnih Mađara iz Temerina, koji su izveli stanovništvo iz Siriga da "pozdravi mađarsku vojsku".
Prema navodima pojedinih istoričara, Sirig je tada imao oko 1.300 stanovnika, a među 111 streljanih bilo je i mlađih od 18 godina. Mađarski vojnici i Nemzeteri su, prema navodima, preorali lokalno seosko groblje, a streljane ubacili u jednu jamu.
 
Jugoslavija je 17. aprila 1941. godine potpisala kapitulaciju, a njena teritorija je podeljena između tadašnjih sila Osovine, Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske.
 
Na mestu zločina, 1976. godine podignut je monumentalni spomenik srpskim žrtvama, gde će danas u 16 časova biti održan komemorativni skup u organizaciji Matice srpske, Muzeja žrtava genocida i opštine Temerin.
  • Marko

    13.04.2022 17:27
    @Sirig,

    Citava "Racija" 1942. zapravo zlocin, jeste genocid nad Srbima. Ljudi su ubijani zbog nacionalne pripadnosti. Moja baka je prezivela jer nije bila srpkinja. Nacionalna pripadnost joj je spasila zivot.
  • није важно

    13.04.2022 10:02
    сећање
    лепо што сте се сетили тог немилог догађаја. Сириг је углавном слепо црево у свему. Стрији су причали шта се тада догодило, и како су локални мађари спасили пуно породица у Сиригу. Кад кажем локални, мислим Сиришке мађаре.
  • poznavalac

    13.04.2022 09:48
    Pa lepo što ste objavili da je bilo i srpskih žrtava u Vojvodini. Oni su u Titovo vreme uglavnom uglavnom bili označavani kao "rodoljubi."
    Ovi Srbi su streljani samo 7 dana nakon kapitulacije Jugoslavije, bez ikakvog razloga i povoda... bili su samo Srbi...
    Bitno je da se pamte ovakvi događaju zbog poštovanja prema sim nevinim žrtvama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina