Polja vape za sezoncima: Poljoprivrednici u Bačkoj ne mogu da nađu radnike

Za sezonce u Bačkoj, koji su ranije u poljoprivredi mogli da rade pet-šest meseci godišnje, sad neprekidno ima posla, ali ih je sve manje, a među njima sve više onih čijim radom gazde nisu zadovoljne.
Polja vape za sezoncima: Poljoprivrednici u Bačkoj ne mogu da nađu radnike
Foto: Pixabay
To je razlog što su mnoga gazdinstva odustala od proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura, pišu "Novosti".
Grupovođa iz Sivca Miodrag Bošković, kod kog je nekad bila navala za rad na poljima, uspeo je ove zime da obezbedi 35 do 40 radnika za poslove u voćnjaku jabuka u Čelarevu.
- Od novembra se radilo na orezivanju voćaka i trovanju miševa, a sad se uklanjaju panjevi posle mašinskog vađenja stabala. Satnica je 260 dinara, a oni koji su spretniji mogli su dnevno, za osam sati, da zarade 5.000-6.000 dinara na orezivanju. Ljudi neće da rade jer kažu da nisu zadovoljni cenom, ali je pitanje da li bi radili i kad bi satnica bila veća – kaže Bošković.
 
Većinu sezonske radne snage na poljima u Bačkoj čine žene u šezdesetim godinama.
 
- One su u dobroj kondiciji, jer čitav život rade. Mladi ni fizički ni psihički nisu spremni za takav posao. Po ozbiljnosti i zalaganju mogli bi da se ugledaju na čoveka od 82 godine, najstarijeg u mojoj grupi – ističe Bošković.  
 
Dušica Oros, direktorka ZZ "Krsturska paprika" iz Ruskog Krstura, kaže da paprike "ajvaruše" ove sezone u tom selu neće biti kao prošle godine, jer su "mnogi uzgajivači odlučili da pauziraju zbog lošeg iskustva sa obezbeđivanjem radnika, koji su dobijali nadnicu od 2.800 dinara za 6 sati efektivnog rada".
 
- Niti ima dovoljno sezonaca, niti rade kako valja. Mnogi dođu samo da im prođe vreme. Kupci nam vraćaju isporučenu robu, jer radnici ne rade pažljivo na prebiranju paprike za prvu klasu. Ne možemo da obezbedimo stalnu ekipu nadničara, jer nam grupovođe stalno dovode nove, pošto prethodni napuštaju posao. Neke gazde su bile prinuđene da zbog nekvalitetnog rada oteraju grupe kućama. Desilo se da momak od 27-28 godina kaže da ne može ni da prebira papriku, ni da nosi gajbe, jer ga bole leđa. Eto takvi nam dolaze  – navodi Orosova.
 Zbog nedostatka sezonaca, od proizvodnje malina odustao je Zoran Božović iz Ratkova.
 
- Ljudi su napustili njive i otišli da rade u novootvorenim fabrikama u Odžacima, Gajdobri, Selenči, Somboru i Novom Sadu. Tamo su se zaposlili čak i sezonci iz Bujanovca i Preševa, koji su se doselili kod nas da bi radili u malinjacima – kaže Božović.
  • Skoro kao strateg

    03.03.2023 19:57
    @Petar Milosevic
    Bili biste u pravu da nije u pitanju proizvodnja hrane koja je bezbedonosno strateški proizvod i za koji se bori svaka država kojoj je stalo da ne postane kolonija!!
  • Mika

    02.03.2023 21:36
    Robovi
    Pa sad je bar 1000 rezaca u Vojvodini ,rade ceo dan za bednih 40 e a nisu prijavljeni
  • Seljak

    28.02.2023 20:29
    Posao
    Za sve sezonske radnike treba da se uvede ugovor o radu. I da imaju sve plaćene doprinose. Otvoriti agencije ga pružanje usluga u poljoprivredi. I da se u tu agenciju zaposle radnici na ugovor o radu. I onda ta agencija pruža usluge u poljoprivredi raznim poljoprivrednim proizvođačima i firmama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

"Carska bašta" ipak ne ide u stečaj

Sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se utvrđuje da je Proveg Opovo povukao predlog za pokretanje stečajnog postupka nad firmom "Carska bašta" za veleprodaju voća i povrća i gajenje povrća.

Nove takse u Inđiji zabrinule ugostitelje

Povećanje naknade za korišćenje javnih površina koje se predviđa u proseku od 15%, izaziva nezadovoljstvo, posebno među malim ugostiteljima u centru grada jer se na njih odnosi povećanje od 33%.