Radionice za sve zainteresovane: Stručnjaci DZPPS o posledicama trovanja i krivolova u Srbiji

Svi građani, institucije i organizacije do kraja godine mogu da prisustvuju radionicama o problemu trovanja divljih i domaćih životinja, koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Reč je o projektima Balkan DETOX LIFE i Adriatic Flyway 5, koji podrazumevaju četiri radionice na teritoriji Srbije.

Na radionicama će biti reči o trovanju, naročito na području Vojvodine, kao i o nezakonitom izlovljavanju i hvatanju ptica i drugih divljih životinja.

U nedavno objavljenoj "Crvenoj knjizi ptica Srbije", Društvo je predstavilo najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. 
 
"Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočava sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste). Kao posledica ovih problema i nelegalnih aktivnosti u Srbiji, svake godine nastrada stotine hiljada divljih životinja", navode u Društvu.
 
Radionice su otvorene za sve jer je reč o široko rasprostanjenom problemu, koji se tiče podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine, kao i direktno zdravlja ljudi, poručuje ornitolog Društva i jedan od predavača Slobodan Marković.
 
"Želimo da u različitim krajevima Srbije čujemo iskustva i probleme koji postoje u vezi sa trovanjem, kao i hvatanjem i ubijanjem životinja. Ova lokalna isksustva su veoma bitna kako bismo mogli da sprečimo neke buduće probleme. Radionicu će voditi stručnjaci DZPPS-a koji već godinama unazad rade na sprečavanju ovih ilegalnih aktivnosti", dodaje on.
 
Zahvaljujući saradnji sa Upravom za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica, prva radionica će se održati upravo u tom gradu, u utorak 31. septembra sa početkom u 11h u Sali 4, zgrade Gradske uprave. Obavezne su prijave klikom na PRIJAVNI FORMULAR.

Druga radionica će biti održana u Bačkoj Topoli, 3. novembra u Biblioteci "Eržebet Juhas" sa početkom od 13h. Obavezne su prijave klikom na sledeći PRIJAVNI FORMULAR.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina