Crta: U Malom Iđošu i Vršcu birači dobijaju novac po glasanju, u Žablju pretnje posmatraču

Crta ocenjuje da do sada najveću zabrinutost izaziva veliki broj slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.
Crta: U Malom Iđošu i Vršcu birači dobijaju novac po glasanju, u Žablju pretnje posmatraču
Foto: 021.rs
Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Crte, Novi Beograd je "zbirno mesto" za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije. Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari. 
 
Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju - Crta je prijavila slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac. Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.  
Na dva odsto biračkih mesta u Srbiji i tri odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica. Paralelno vođenje evidencije notirano je na šest odsto biračkih mesta u Beogradu i četiri odsto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na tri odsto birališta u glavnom gradu i četiri odsto u celoj zemlji.
 
Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8 odsto), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4 odsto). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 odsto na nivou Srbije i 38 odsto u Beogradu. 
Kako dan odmiče, primećuju se i povećane gužve na biralištima. S jedne strane, to može biti posledica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana. S druge strane, na pojedinim biračkim mestima je primćen neobično mali broj paravana, svega po dva. 
 
Nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao - nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros sprečeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je pretila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora. 
  • ????

    17.12.2023 18:58
    ?
    Kako meni niko ne ponudi pare za glasanje?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.