Evropski centar za prava Roma pružiće pravnu pomoć porodilji iz Šida: Istražiti mogući rasni motiv

Evropski centar za prava Roma (ECPR) najavio je da će pružiti pravnu pomoć porodilji Marici Mihajlović iz Šida koja je ranije optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt bebe.
Evropski centar za prava Roma pružiće pravnu pomoć porodilji iz Šida: Istražiti mogući rasni motiv
Foto: Pixabay
Ta organizacija je navela u saopštenju da će obezbediti advokata koji će zastupati interese Marice Mihajlović tokom krivičnog postupka protiv ginekologa-akušera M.M. (45) osumnjičenog za teško delo protiv zdravlja ljudi.
"Evropski centar za prava Roma nastavlja da razmatra sve dostupne pravne mehanizme kako bi gospođa Mihajlović dobila pravdu i kako bi se zaštitile druge žene i novorođenčad od daljeg akušerskog nasilja", stoji u saopštenju.
Iz Centra su naveli i da su uputili pisma različitim državnim organima, apelujući da se istraži mogući rasni motiv za slučaj akušerskog nasilja.
 
"ECPR će takođe pažljivo pratiti ishod interne kontrole unutar Opšte bolnice Sremska Mitrovica i eksterne kontrole koju je naložilo Ministarstvo zdravlja. ECPR je apelovao i na Regionalnu lekarsku komoru Vojvodine da obrati pažnju na rezultate ovih istraga u svrhu pokretanja disciplinskog postupka pred Sudom časti i oduzimanja licence lekaru", dodaje se u saopštenju.
Podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
 
Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.
 
Na osnovu toga, pokrenuta je policijska istraga, a lekar je uhapšen, da bi danas stigli i rezultati obdukcije preminule devojčice, koji pokazuju da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja.
 
Takođe, zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, održani su protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.
 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • /

    24.01.2024 11:40
    /
    ne zaboravite ni slucaj doktorke koja nije htela da se vozi liftom sa stranom studentkinjom tamnije boje koze.

    kod doktora je izuzetno ispoljena segragacija cak vise po stalezu nego rasizmu
  • Redakcijo

    23.01.2024 22:25
    Ne spavate na radnom mestu
  • WW

    23.01.2024 21:49
    Ubio je dete zato što je Romske nacionalnosti? Koji idioot. U mom poslu radila sam sa Romima, Mađarima, Muslimanima, Gorancima,,Hrvatima...., i svi su bolje kolege od nas Srba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina