Anamarija Viček iz SVM-a izabrana za poslanicu u Evropskom parlamentu

Prema rezultatima koje je objavila izborna komisija Mađarske, lista vladajuće partije Fides osvojila je 11 mandata u Evropskom parlamentu na jučerašnjim izborima.
Među kandidatima koji su izabrani je i Anamarija Viček iz Saveza vojvođanskih Mađara.
 
Ona je, posle Andora Delija, drugi poslanik u Evropskom parlamentu koji ima i srpsko državljanstvo, piše EWB.
Viček je od 2014. do 2016. bila poslanica u Narodnoj skupštini Srbije. Po obrazovanju pedagoškinja, bila je članica Odbora za obrazovanje i Odbora za rad i socijalna pitanja.
 
Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, od septembra 2016. je kao državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bila zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju.
Potpredsednica je Saveza vojvođanskih Mađara, koji ju je u aprilu nominovao za poslanicu u Evropskom parlamentu na listi Fidesa.
 
U objavi na Fejsbuku, Viček se zahvalila SVM na kandidaturi i "prilici da bude glas mađarske zajednice u Vojvodini u Evropi". 
 
Prethodno je Andor Deli bio poslanik SVM u Evropskom parlamentu u dva mandata, od 2014. do 2024. godine.
 
 
  • Споменка

    10.06.2024 23:38
    Има да легне плата 7000 евра

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina