Možda su migranti: Policija iz Subotice proterala strane turiste koji su legalno bili u Srbiji

Jednog državljanina Evropske unije i njegovog saputnika iz Turske policija je proterala iz Subotice.
Možda su migranti: Policija iz Subotice proterala strane turiste koji su legalno bili u Srbiji
Foto: 021.rs (arhiva)
Belgijanac Piter Verbreken i njegov prijatelj iz Turske sastali su se u Beogradu. Sa idejom da putuju po Vojvodini, uzeli su rent-a-kar i uputili se ka Subotici iz koje bi se "spuštali" nazad ka Sremskim Karlovcima.
 
Prenoćili su na Paliću.
 
"Ujutru je moj drug izašao na cigaretu, a nedugo potom je neko sa recepcije došao i rekao mi – tu je policija, drže vašeg prijatelja", priča Piter Verbreken za N1.
Kada su policajci saznali da turski državljanin nije sam, popeli su se u njihovu sobu.
 
"Rekli su da moj prijatelj ne sme tu da bude. Veoma kratko su mi objasnili da postoji problem sa migrantima na granici i da bi i on mogao da bude migrant, pošto je iz Turske, i da svi poput njega treba da se vrate na jug", navodi on.
 
Uprkos tome što su turisti sa svim potrebnim dokumentima, sa iznajmljenim prevozom, rezervacijama hotela i kartama za povratak u svoje domovine, pripadnici MUP-a nisu imali razumevanja. Kako kaže Verbreken, morali su za pet minuta da krenu.
"Sproveli su nas do auto-puta, mahnuli su nam kada su videli da idemo prema jugu. I otišli smo. Bio sam ponižen, jer ništa što sam rekao nije bilo bitno", navodi Verbreken.
 
Na pitanje da li ovakav tretman može da očekuje svaki strani državljanin koji poseti Srbiju, samo zato što ne odgovara "standardnom opisu" turiste, iz Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili.
 
U Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovaraju kao da se ništa zapravo nije dogodilo.
 
"Policijski službenici Policijske uprave u Subotici vršili su redovnu kontrolu hotelskog smeštaja kao i kontrolu boravka stranih državljana, gde je za dvojicu navedenih stranih državljana utvrđeno da legalno borave u Srbiji. Prema našim evidencijama, oni su nastavili svoj dalji boravak u našoj zemlji", naveli su iz MUP-a.
 
Nastavili su boravak, samo su ga znatno skratili, a Piter zbog neprijatnosti poručujuje da će razmisliti da li će ikada više boraviti ovde.
 
"Volim da putujem po Evropi i van nje. Ovo mi je bila prva poseta Srbiji i bilo je to nešto zaista ‘novo’, to mogu da vam kažem", navodi on.
 
Na pitanje da li je razočaran, Belgijanac odgovara: "Naravno, hteo sam da razgledam, uživam, ali to nije glavni razlog. Ono što mi je bitno, imali smo sva prava da budemo ovde".
  • Pićuka

    25.06.2024 12:45
    Policija vrhovnog u zemlji Mordor. Napisa onaj Onaj @Detelinara vojnik Saurona, koji nije video sveta. Tvoj "Bog" je digao ruke od tebe.
  • zz

    25.06.2024 07:52
    WTF
    "Sproveli su nas do auto-puta, mahnuli su nam kada su videli da idemo prema jugu" Tako se ne izbacuje iz zemlje, policija ne isprati izbachene do ukljucenja subotica jug, mase i kaze im sad gas do daske, ne staj u NS, BG ia ni u NIS, cak ni ako je guzva na gazeli
  • Ema

    24.06.2024 23:50
    @Aha
    >>Srećom u Belgiji se ovo ne bi nikad dogodilo.

    Dogodilo se u Srbiji, a ako se dogodi u Belgiji, onda ćemo o tome pričati.
    Sada pričamo o sramoti koja se desila ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina