Sve više orlova krstaša u Vojvodini: Bora i Eržika ponosno čuvaju teritoriju u Srpskom Krsturu

Ovogodišnja gnezdeća sezona potvrđuje postepeni oporavak orlova krstaša, kritično ugrožene vrste u Srbiji.
Sve više orlova krstaša u Vojvodini: Bora i Eržika ponosno čuvaju teritoriju u Srpskom Krsturu
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica
Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), ono prati ovu populaciju gotovo punu deceniju, i ove sezone osim što je primećen oporavak orlova krstaša, primećeno je i širenje teritorije koju zauzimaju.
 
Zabeleženo je 14 parova, od čega je šest parova uspešno izvelo ukupno sedam mladih. 
 
"Podsećamo da je pre svega osam godina u Srbiji postojao samo jedan par ovih orlova koji krase nacionalni grb Srbije", kažu u DZPPS.
Tokom zimskih i ranih prolećnih meseci, ornitolozi i saradnici DZPPS-a, u potrazi za krstašima istražuju teritorije koje ispunjavaju uslove za njihovo gnežđenje. Tako su i ove godine više puta obišli Vojvodinu. Ustanovljeno je da su svi napori prethodnih godina ulagani u oporavak ove vrste, a koje je predvodilo DZPPS, dali rezultate.
 
Populacija krstaša se očigledno povećava, ptice se gnezde tamo gde ih nije bilo, tako su se ove sezone prvi put gnezdili i izvan Banata, u Bačkoj, a glavni pravci njihovog širenja su sa severa na jug, dolinom reke Tise, kao i duž rumunske granice. 
Kako iz godine u godinu raste broj gnezda, više nije izvodljivo danonoćno ih čuvati, što je DZPPS radilo od 2017. godine, već se periodično obilaze.
 
"Posmatrali smo 14 parova krstaša koji su branili i obeležavali teritorije za gnežđenje, njih 13 uspešno je došlo do faze gnežđenja, od čega se jedan par nalazi u Rumuniji, na svega 500 metara od granice sa našom zemljom, ali se većinski hrane sa ove strane granice. Tako da smo mogli da kontrolišemo 12 parova. Uspešnost gnežđenja je polovična, šest parova je iznedrilo ukupno sedam mladunaca koji će se uskoro vinuti put neba", kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS.
 
Jedini par krstaša iz 2016. godine, Bora i Eržika, i dalje ponosno čuva svoju teritoriju u Srpskom Krsturu. U njihovo gnezdo je i ove godine stigla prinova, mladunac Vlada, koji je krajem juna obeležen plastičnim i metalnim nožnim prstenom kao i uređajem za satelitsko praćenje.
 
Na ovaj način, godišnje se obeleži svega jedan do dva mlada krstaša. Ovo je najosetljivija epizoda u praćenju krstaša jer je potrebno pogoditi kratak period kada su mladunci dovoljno porasli, ali još nisu napustili gnezdo. Da bi ih licencirani prstenovači obeležili, neophodna je pomoć profesionalnih penjača koji će se popeti na najviše drveće gde se nalaze orlovska gnezda, spustiti mladunce na zemlju, a potom ih obeležene vratiti roditeljima. Zato je u simbolično važnom imenovanju mladunaca DZPPS odlučilo da se ove godine zahvali Vladi Raškoviću, predvodniku grupe novosadskih penjača bez kojih obeležavanje prethodnih godina ne bi bilo moguće.
 
Pored terenskih posmatranja gnezda, ornitolozi DZPPS-a prate još pet mladih orlova obeleženih od 2021. godine: Mimu, Mihajla, Radenka, Ivanku i Jocu. Ovakvim načinom praćenja prethodnih godina se značajno uvećalo poznavanje krstaša. Ptice su pokazale gde se zadržavaju, gde love plen, gde spavaju, koji predeli im najviše odgovaraju i tako se moglo pretpostaviti koje teritorije će naseljavati.
Došlo se do saznanja da se mladi orlovi redovno vraćaju na roditeljske teritorije, ali i da posećuju teritorije drugih parova krstaša. Mladi orovi imaju drugačiju obojenost perja, a naučnici to objašnjavaju kao vid mehanizma za smanjenje sukoba sa odraslim orlovima koji inače progone druge ptice grabljivice sa svojih teritorija jer ih smatraju uljezima i konkurentima za plen.
 
"Prema onome što smo mogli da saznamo iz terenskih istraživanja, najveći izazov opstanku orlova i dalje je nedostatak velikog i starog drveća za smeštaj gnezda, ogromno uznemiravanje jer su oranice progutale prirodna staništa, kao i još prisutno trovanje. Ove godine jedan mladi orao krstaš nađen je otrovan kod Mola, a jedna jedinka je pronađena povređena u blizini Taraša. Ako se stradanja orlova budu smanjila, populacija će brže da se oporavlja i vraća u nekadašnja staništa", dodaje Ružić.
 
Cilj u procesu opravka krstaša za narednih pet godina jeste povratak krstaša u predele Deliblatske peščare i Fruške gore, uz povećanje populacije do 25 gnezdećih parova. Da bi se to postiglo, potrebna je snažna saradnja mnogih činilaca poput državnih institucija, javnih preduzeća, upravljača zaštićenih područja, poljoprivrednika, šumara i lokalnih zajednica.
  • MK

    04.07.2024 10:48
    Divno
    Ovo je zaista lepa vest. I pored ljudskog truda da je uporopasti, priroda i živi svet se ne predaju! Nadamo se da će se i ljudski rod opametiti i shvtatiti da je samo deo tog sveta i da treba da ga čuva. Predstavlja najveću opasnost, pa ima i najveću odgovornost!
  • Stari lovacDa

    04.07.2024 09:08
    Da li je, možda, rat u blizini ,doprineo povećanju brojnosti krstaša u našim staništima ?
  • Samo pitam

    04.07.2024 07:32
    Da li se sećamo ko je pokrenuo, finansirao i ispratio program zaštite poslednjeg para orlova krstaša u Srbiji, orla sa grba Republike Srbije ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina