Kineskinja koja sa porodicom živi u Žitištu đak generacije sa brojnim nagradama

Kao đak generacije OŠ "Sveti Sava" u Žitištu, sa Vukovom diplomom i brojnim nagradama, osnovno školovanje u ovom banatskom mestu završila je i Kineskinja Jin Lei Liu.
Jin Lei Liu ima 15 godina, rođena je u provinciji Zhe Siang (Dži-đan) u Kini, a njena porodica se u Žitište doselila kada je imala dve godine.
 
Ovde je svi oslovljavaju sa Lea, a ove godine Osnovnu školu "Sveti Sava" završila je kao đak generacije, prenosi RTV.
"Nije mi bilo ništa teško u vezi sa učenjem, kontrolnim zadacima i odgovaranjima. Srpski sam, kao i ostala deca, počela da učim sa dve godine, slovo po slovo - pa do reči, ni to mi nije bio nikakav problem", navodi ona.
 
Lea govori kineski, srpski i engleski jezik, a uči i nemački.
Od septembra će pohađati opšti smer Zrenjaninske gimnazije. Pre pet godina posetila je i svoju rodnu zemlju Kinu.
 
"Bila sam u Kini skoro mesec dana, ali mislim da se do sada već dosta toga promenilo. Meni je bilo tad baš lepo, drugačije skroz od Srbije. Međutim, ja sam nekako navikla na Srbiju", dodaje ona za RTV.
 
Devojčica iz Kine poštuje, kako kinesku, tako i srpsku kulturu, a dugo je bila članica folklornog ansambla u Žitištu.
 
"Što se tiče hrane, jedem i srpsku i kinesku hranu, podjednako volim i jedno i drugo. Što se tiče kulture, pošto nisam baš dugo vremena provela u Kini, nisam toliko upoznata sa ondašnjom kulturom. Znam neke osnovne stvari, ali više sam povezana sa srpskom kulturom", navodi ona.
 
Porodicu Lin u Žitištu poznaju gotovo svi, jer oni drže kinesku robnu kuću u centru naselja. Osim Lee porodica Lin broji još troje dece, svi se školuju na srpskom jeziku u Žitištu i svi su školsku godinu završili sa odličnim uspehom.
  • Nik

    26.07.2024 20:35
    Svaka cast! Srecno i nadalje.
  • Simeon Srnić

    26.07.2024 17:34
    Za Dekseta
    U vojvođanskoj kulturi postoji kult praseta. I u centralnosrpskoj kulturi postoji kult praseta. Gde viđu ti razliku između ove dve kulture majke ti?
  • Paor

    26.07.2024 13:34
    Jing Jang
    Eto jos jedan USA trend kod nas... u svakom slucaju njoj svaka cast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina