U Inđiji postavljeno veštačko gnezdo za stepskog sokola

Veštačko gnezdo za stepskog sokola postavljeno je na dalekovodu u Inđiji, na putu ka manastiru Svetog Marka i nedaleko od auto-puta.
U Inđiji postavljeno veštačko gnezdo za stepskog sokola
Foto: Pixabay
Gnezdo je postavljeno u okviru kampanje "Sokolom za sokola", koju je kompanija "Srbijavoz", u saradnji sa partnerima, otpočela u novembru prošle godine.
 
Tokom kampanje, od svake kupljene karte za voz "Soko" odvaja se jedan dinar za kupovinu i postavljanje deset veštačkih gnezda duž pruge Beograd-Novi Sad.
Načelnik Odeljenja za ekološku mrežu i biodiverzitet u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić istakao je da stepski soko privlači pažnju zbog svojih bioloških karakteristika koje ukazuju da je reč o brzoj ptici bistrog pogleda, a s druge strane zbog svoje retkosti i ugroženosti.
 
"To je vrlo specifična vrsta koja se ne gnezdi na drveću, već na dalekovodima. Zbog toga je najbolji mehanizam njegove zaštite pravljenje veštačkog gnezda", rekao je Stojnić.
U okviru kampanje "Sokolom za sokola" gnezda se, kako kaže, postavljaju na mestima na kojima je za stepskog sokola pogodno za lov u okolnim staništima.
 
Stojnić ističe da su, zahvaljujući višegodišnjem radu sa Elektromrežom Srbije i drugim institucijama, uspeli da podignu populaciju ove ptice u našoj zemlji.
 
"Uspeli smo da podignemo populaciju sa nekih 30 teritorijalnih parova, koliko ih je bilo pre šest, sedam godina, na više od 50 koliko ih je trenutno. Možemo reći da je populacija sada u stabilnoj fazi i da će zahvaljujući ovakvim aktivnostima doći do svoje stare slave od 60, 70 parova, kada možemo reći da smo manje za njih zabrinuti", kazao je Stojnić.
 
Direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema u Elektromreži Srbije Maja Adamović naglašava da je ova kompanija za 20 godina učestvovala u postavljanju 200 veštačkih gnezda za ovu retku pticu.
  • житељ

    31.07.2024 09:57
    "To je vrlo specifična vrsta koja se ne gnezdi na drveću, već na dalekovodima. ..."

    Где су се гнездили пре постојања далековода?
  • savche

    31.07.2024 08:30
    Bla bla
    Do pre nekoliko godina su dva puta godišnje išli i čistili svako gnezdo svih ptica sa svih dalekovoda, tvrdeći da su to vrane.
    Verujem da eps i sada po Srbiji skida svako gnezdo a ovamo na trasi "Sokola" tobože postavljaju veštačka gnezda.
  • NS

    31.07.2024 07:57
    Lepo, zaista. Isto tako bi se moglo uraditi nesto i za gradske ptice. Postaviti hranilice tokom zimskih dana i posuda sa vodom tokom letnjih. Sto da ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.