Inđija: Vode ima za breze, ali ne i za ljude - građani besni zbog stalnih restrikcija

Građani Inđije nakon dvomesečnih noćnih restrikcija vode burno su reagovali na vest o zalivanju breza i prosipanju vode iz cisterni prilikom čišćenja.
Inđija: Vode ima za breze, ali ne i za ljude - građani besni zbog stalnih restrikcija
Foto: 021.rs
Nadležni za IN Medija kažu da se radi na rešenjima i poručuju da razumeju nezadovoljstvo građana.
 
Na informaciju koja je objavljena na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštine Inđija da je JKP "Komunalac" zalivao breze sa 1.000 litara vode građani su reagovali burno s obzirom na to da su gotovo dva meseca na snazi restrikcije vode. 
Nasuprot tome, nezadovoljni su i time što se tečnost prosipa na beton prilikom zamene pijaće vode u cisternama. 
 
"A što ne donosite vodu sa Dunava ili izvora? To vam je teško? Mi nemamo vodu za osnovne ljudske potrebe, preko dana nema pritiska, a noću isključujete! Nemate obraza ni malo", smatra jedna građanka.
U objavi je navedeno da se po preporuci stručnjaka zalivaju stabla i ostale sadnice.
 
"Sva preostala stabla zalivaju se tri puta nedeljno, što je količina propisana od strane stručnjaka Instututa za nizijsko šumarstvo, u vreme tropskih vrućina", piše u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštine Inđija.
 
VD direktora JKP "Komunac" za IN Medija kaže da se za sada koristi voda iz gradskog vodovoda i da je potrošnja na dnevnom nivou maksimalnih šest kubika.
 
"Za kompletno zalivanje sadnica u Opštini uključujući i drveće na trgu. Za sada se koristi voda iz gradskog vodovoda, a u narednom periodu se planira nabavka pumpe kojom bi mogli da cisternu punimo iz bunara. Količina vode koju trosimo na zalivanje je zanemarljiva ali se radi na tome da se voda iz gradskog vodovoda više ne koristi u takve i slične svrhe", kazao je on.
 
Međutim informacija o brizi za zelenilo u Inđiji i naporima da se ono održi građani nisu prihvatili pozitivno.
 
Osim toga, poseban revolt izaziva i činjenica da se prilikom čišćenja cisterni sa pijaćom vodom ona prosipa na beton umesto da "ustajalu" vodu ustupi Komunalcu za zalivanje zelenila.
 
Tehnički direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Dragan Došen za IN Medija kaže da se u veće cisterne koje su zapremine tri kubika sipa polovina od ukupne zapremine, dakle jednim i po kubika vode. Manje cisterne koje su zapremine dva kubika pune se sa jednim kubikom vode i ona se menja na svaka tri dana.
 
"Pokušaćemo da u saradnji sa JKP 'Komunalac' dogovorimo mogućnost da se voda koja se menja ne prosipa nenamenski nego da se iskoristi za zalivanje biljaka. Ona nakon tri dana stajanja u cisterni nije za piće ali svakako se može ikoristiti za zalivanje", istakao je Došen.
Podsetimo, noćne restrikcije vode u Inđiji, Jarkovcima, Ljukovu, Novim Karlovcima i Krčedinu traju tokom celog letnjeg perioda, gotovo dva meseca. 
 
Građani Inđije i okolnih mesta bez vode ostaju u ponoć dok se redovno vodosnabdevanje uspostavi od šest sati izjutra. Pored najavljenih restrikcija vode ovog leta česte su i havarije na vodovodnoj mreži što dodatno iritira građane uzimajući u obzir da je tokom leta bilo više od mesec dana tropskih temperatura.
  • Zoka

    13.08.2024 08:26
    Nije samo problem restrikcija vode,kad voda dodje pucaju slavine,vodokotlici,creva od bojlera to je opsta katastrofa.Sta sad sa tim kome se zaliti,nema drzave da reaguje.Zahvalila bih se nasim direktorima i vodecim celnicima, jedno veliko HVALA na brizi.(SRAMOTA ZA INDJIJU)
  • Peja

    12.08.2024 16:16
    Peja
    Sto da budu besni? Znali su sve i ko im vodi Grad Opstinu Vodovod…sta su očekivali bolje?! Ovo je tek pocetak od sledećeg leta ni ovo nejce imati kao i vecina Gradova u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.