Osušio se simbol Inđije: Pančićeva omorika izgubljena u rekonstrukciji gradskog trga

Pančićeva omorika, zakonom zaštićena vrsta, osušila se prilikom rekonstrukcije Trga slobode u Inđiji.
Kako piše IN Medija, iz lokalne samouprave kažu da su uloženi napori da omorika opstane, ali da po svemu sudeći napori nisu urodili plodom.
 
Paničićeva omorika u centru Inđije koja je više od pet decenija odolevala različitim vremenskim uslovima, ovog leta osušila se prilikom rekonstrukcije Trga Sloboda. Ovaj četinar zakonom je zaštićen, a ne pogoduju mu  preterano vlažno, ni preterano suvo zemljište.
S obzirom na to da je ovo leto obilovalo tropskim temperaturama tokom dana i noću, i da je omorika u busenu boravila na gradilištu, bilo je za očekivati da se završi ovakvim epilogom.
 
Predsednik opštine Inđija Marko Gašić za IN Medija kaže da i pored svih napora da se omorika sačuva sva je prilika da za nju nema spasa.
 
"Imamo informacije sa nekoliko strana da ona ide ka sušenju, mi smo pojačali tretman omorike. Komunalac zaliva redovno, ali na žalost nismo sigurni da li je prilikom radova došlo do oštećenja korena same omorike ili je nešto drugo u pitanju. Ona je u sve lošijem stanju, zaista se trudimo ali ne znamo da li će uspeti da opstane", navodi Gašić.
Pre pet godina pokrenuta je inicijativa udruženja "Inđijativa" za ostanak Pančićeve omorike u centru ove opštine i nakon obnove trga ispred Gimnazije.
 
Članovi ovog udruženja primetili su tada da u idejnom rešenju za uređenje trga u centru ove opštine nema stabla Pančićeve omorike koje je tu do sada bilo i da, ukoliko ono ne predstavlja opasnost po građane, nema razloga za njeno izmeštanje iz centra, ili još gore, sečenje.
 
Povodom ove inicijative, udruženje je na društvenim mrežama pokrenulo anketu o tome da li Pančićeva omorika treba da ostane na mestu na kom se nalazi danas. Prema njihovim rečima, više od 90 građana glasalo je za njihov predlog.
Pet godina posle, došlo je do rekonstrukcije trga, a prilikom radova bagerom porušena su zdrava stabla koja su se na tom mestu nalazila decenijama. Pančićeva omorika izvađena je iz zemlje i u busenu je ostavljena na ogoljenom prostoru nekadašnjeg parkića.
 
Ceo tekst čitajte na IN Medija.
  • Ištvan Bećar Pecaroš

    18.08.2024 16:11
    I kliker bi pokvarili...
  • Mirjana

    18.08.2024 15:53
    Uništavanje
    Drveće je smetalo betonu, zidići i hlad su "očigledno" smetali školskoj deci koja su u tom hladu sedeli i jeli užinu jer u školi nema kantina...ne vredi, ljudskoj gluposti nema kraja.
  • Antuntun

    18.08.2024 00:04
    @@Dogodine u Botošu
    Ipak je do naroda. Mene svaki put uhvati depresija kada prolazim kroz tu Inđiju, tamo kao da imaju nešto lično protiv drveća. Valjda im je takav egregor. Mesto je golo.
    @EvoOvako
    Na vestima o deci stradaloj u saobraćaju ili od pirotehnike se kuka za njome, a na vesti o osušenoj omorici se kuka za njom. Ne razumem kakve su Vas mentalne magistrale navele da izvučete zaključak kakav ste napisali, ali on svakako nema veze sa vezom, a ni sa mozgom.
    Inače, posle naprednih stručnjaka biće dobro ako ostane kamen na kamenu. Stil života koji građani Srbije upražnjavaju zadnje decenije (zapravo i mnogo duže, ali sada bez ikakvih kočnica) podseća na neki kult smrti u kome ništa ne sme da opstane i u kome vlada neznanje, nasilje, agresija, bahatost, zatucanost, primitivizam, bolest, smrt. Tanatos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.