SSP: Od vojvođanske žitnice prave pustinju, Sandra Božić da zameni štikle gumenjacima

Iz Stranke slobode i pravde upozorili su da sistem navodnjavanja u pokrajini ne funkcioniše i da vlast ništa ne preduzima da spreči da Vojvodina postane pustinja.
SSP: Od vojvođanske žitnice prave pustinju, Sandra Božić da zameni štikle gumenjacima
Foto: 021.rs
Pokrajinski poslanik Bojan Jankulović podseća da, iako poljoprivrednici uredno plaćaju takse vodoprivrednim preduzećima i do 1.000 dinara po hektaru, kanali su potpuno zapušteni, zarasli i često ispunjeni zagađenom vodom, zbog čega se uopšte ne mogu koristiti za navodnjavanje.
Ocenio je da ovakvo gazdovanje vodnim resursima svake godine uzima sve veći danak i dodaje da se procenjuje da je Srbija samo u poslednjih deset godina izgubila više od sedam milijardi dolara zbog posledica suša.
Jankulović kaže i da je tome doprinela, kako je naveo, "mega prevara režima", kada je 2014. godine država od Razvojnog fonda Abu Dabija uzela kredit od 97 miliona dolara baš za navodnjavanje i to tada promovisala kao epohalni projekat za poljoprivredu, ali ni do danas se ne zna za šta je tačno tim novcem izgrađeno od irigacionog sistema, niti kada ćemo videti efekte projekta koji je trebalo da se završi 2019. godine.
 
"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, voda sada stiže samo na 1,5% oranica u Srbiji, dok se u svetu navodnjava čak 17%. U Vojvodini se obrađuje dva miliona hektara, od čega se navodnjava jedva 3,6% ili 72.000 hektara. Zato predlažemo najaktivnijoj predstavnici Pokrajinske Vlade da štikle zameni gumenjacima i obiđe vojvođanske oranice dok ne bude prekasno i naša žitnica uskoro postane pustinja", kaže Jankulović.
On je dodao i da je istovremeno Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine dodelio samo 370 miliona dinara za nabavku opreme za navodnjavanje, a od 644 prijave, odobreno je tek 294, jer je budžet za ovu namenu sramno mali.
 
Pokrajinski poslanik SSP-a smatra da je rezultat konkursa ovakav jer "tu nema puno prostora za korupciju i kombinacije za izvlačenje para iz budžeta".
  • Kosta

    20.08.2024 08:56
    V
    Vojvodina treba da se odvoji
  • AntiZaNe

    19.08.2024 17:37
    Sećam se podatka da bi oko milijardu evra rešilo pitanje navodnjavanja u Vojvodini. Ali, svi ćemo se složiti, nacionalni huliganski stadion je važniji.
  • Ja sam Radov

    19.08.2024 16:00
    Martinovica postavili za ministra poljoprivrede,on ce sebi da izabere savetnike nit po babu nit po stricevima,sve sam clan do clana SNSa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.