Zrenjaninska bolnica u projektu sa rumunskim partnerima: Biće uključeno najmanje 1.100 pacijenata

Grad Zrenjanin će sa 345.120 evra sufinansirati projekat pod nazivom "Harmonizacija upravljanja kardiovaskularnih bolesti od prevencije do transplatacije srca u pograničnoj oblasti".
Opšta bolnica "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu je u projekat uključena kao partner, prenosi zrenjaninski.com.
 
Reč je o četvorogodišnjem projektu u okviru Interreg programa između Rumunije i Srbije, za period od 2024. do 2028.
Zaključkom koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je ovlašćen da sa Opštom bolnicom "Đorđe Joanović" zaključi ugovor kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze u vezi sa sufinansiranjem ovog projekta.
 
Pomenuta zdravstvena ustanova je uputila molbu lokalnoj samoupravi da joj obezbedi finansijsku pomoć u realizaciji projekta, navodeći da on ima značajnu ulogu u prevenciji i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti na teritoriji grada Zrenjanina.
Naglašeno je i da je ovim projektom predviđena nabavka opreme za potrebe koronarnog odeljelja, organizacija edukativnih radionica u seoskim sredinama i razmena znanja i veština između lekara, članova projektnog tima, u oblasti kardiovaskularnih bolesti i transplantacije srca.
 
U prilogu je dostavljen i plan utroška sredstava za svaku godinu.
 
"U projekat su uključena još dva partnera – Opšta bolnica iz Smedereva i Institut za kardiovaskularne bolesti iz Temišvara. Njegova ukupna vrednost je pet miliona evra, dok je vrednost našeg budžeta 373.971 evro. S obzirom na veoma lošu statistiku u pogledu stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji, ovaj projekat bi imao veoma značajnu ulogu kako za naš grad, tako i za ceo region", objasnio je v.d. direktora Opšte bolnice Zrenjanin dr Igor Kitaresku.
 
Prema njegovim rečima, osim opreme koja će biti nabavljena za potrebe koronarnog odeljenja, biće organizovano i 20 edukativnih radionica u seoskim sredinama na teritoriji grada Zrenjanina. Opšta bolnica "Đorđe Joanović" će, između ostalog, nabaviti traku za trčanje visoke rezolucije za ergometrijski test, bifazni defibrilator sa četiri režima rada, aparat za 24-časovno merenje krvnog pritiska i EKG holter, ultrazvučni aparat za kardiološke i vaskularne preglede sa dve sonde, kao i kombi vozilo.

"U toku trajanja projekta biće uključeno najmanje 1.100 pacijenata koji će imati direktnu korist od nabavke ove opreme", naglasio je dr Igor Kitaresku.

  • Prebranac

    23.08.2024 09:47
    Naslov
    Živim u zrenjaninu i molim se bogu da me nešto ne zaboli pošto je teško onome koga bolnica u Zrenjaninu bude lečila.Tada nemaš mnogo izbora ili koverta ili mrtvačnica.Mada ni koverta ne pomaže previše kada su oni sa znanjem pobegli što dalje.Do juče je postojala nada da se dočepaš Kamenice a sada je veliki problem ako zaglaviš u Zrenjaninu.
  • Realista

    23.08.2024 08:10
    aha, baš tako...
    ...a kako bi bilo da prvo završe "novu" zgradu regionalne bolnice koja se gradi 50 godina? A o česmovači da i ne počinjem.
  • /

    22.08.2024 22:13
    /
    sa rumunskim partnerom kao za promenadu zbog koje su rumuni brze bolje pobegli kada su videli sa kakvim l.po.ima imaju posla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.

Ponovo buknuo požar kod Subotice

Požar u Radanovačkoj šumi kod Subotice je danas ponovo buknuo zbog jakog vetra, iako je u nedelju bio delimično stavljen pod kontrolu.

Kakav akva park planira Inđija?

Opština Inđija objavila je 4. septembra javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju hotela sa akva parkom, u okviru ranije najavljenog projekta Panonske terme.