Pokrajinski budžet rebalansom smanjen za 3,3 milijarde dinara

Skupština Vojvodine usvojila je rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta.
Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković navela je da je novi obim budžeta 105,7 milijardi dinara i da je smanjen za 3,32 milijarde dinara, odnosno za oko tri odsto, u odnosu na aktuelni budžet.
 
Kako je rekla, prvi rebalans budžeta u ovoj godini, za koji je prethodno urađena analiza za prvih šest meseci, "u svojoj suštini predstavlja optimizaciju raspoređivanja i trošenja budžetskih sredstava u okviru utvrđenog obima, utemeljen na principima domaćinskog poslovanja".
Maja Gojković je precizirala da je novac namenjen za finansiranje projekata u oblastima vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara).
 
Izdvojena su i sredstva za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije (167 miliona dinara), programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), zatim za realizaciju sanacionog plana JP "Vojvodinašume" – sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara).
 
Dodatna sredstva od 99,7 miliona dinara opredeljena su za kapitalna ulaganja za tri vaspitnoobrazovne ustanove. Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava obezbeđeno je 50 miliona dinara, a za program promocije turizma 10 miliona dinara, navela je Gojković.
Opozicija je na ovaj rebalans podnela osam amandmana, ali nijedan nije prihvaćen.
 
Mihajlo Brkić iz poslaničke grupe "Srbija Centar (SRCE) – Zeleno-levi Front (ZLF) – Pokret za PREOKRET (PZP)“, ocenio je da je budžet postavljen tako da sanira posledice a ne uzroke i da su rashodi očigledno povećani proteklih meseci.
 
Upozorio je i da je budžetska rezerva nije povećana do maksimuma "što govori da se Vojvodina ne priprema za probleme koji će nastati tokom septembra meseca zbog suše koja praktično prerasta u elementarnu nepogodu".
 
Stanko Pužić iz poslaničke grupe "Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak" ocenio je da je nemanje strateške vizije dovelo do toga da su pojedine stavke u budžetu uvećane i do 120 odsto, a druge smanjenje za čak 80 odsto.
 
"Posebno zabrinjava politika zaduživanja gotovo sključivo kod domaćih komercijalnih banaka. Ovakav pristup nije samo nepovoljan zbog viših kamatnih stopa i nepovoljnih uslova, već i pokazuje nedostatak preduzimljivosti i stručosti pri traženju boljih opcija", rekao je Pužić.
  • Gargamel

    02.09.2024 14:35
    Bitno je da ima novca za mafiju i glupave nepotrebne stadione.
  • Baba Vanga

    29.08.2024 23:39
    "utemeljeno na principima domaćinskog poslovanja" kaže. . hahaha hahaha
  • zztop

    29.08.2024 16:46
    Kume pola tog iznosa otišlo u bosnu ... veseli se srBski rode ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.