Zbog suše poranila berba duvana u Vojvodini, a radnika manjka - dnevnica oko 4.000 dinara

U Srbiji je oko šest i po hiljada hektara pod duvanom, a najzastupljenije su sorte "virdžinija" i "berlej".
Zbog suše poranila berba duvana u Vojvodini, a radnika manjka - dnevnica oko 4.000 dinara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog suše je i berba zlatnog lista počela ranije, a prinosi variraju u zavisnosti od primenjene agrotehnike i sistema za zalivanje.
 
Berba duvana sorte "virdžinija" u punom je jeku na poljima u Vojvodini. Počela je tri nedelje pre uobičajenog roka i prinos je u proseku oko dve tone po hektaru. Na poljoprivrednom gazdinstvu Miroslava Obrovca u Hrtkovcima duvan se gaji na 36 hektara.
"Proizvodnjom duvana se bavimo 17 godina, pre toga smo se bavili stočarstvom i ratarstvom. Siguran plasman je najviše uticao na to da krenemo u proizvodnju duvana, 2008. smo počeli sa tri sušare. Sve nam je pod sistemima za zalivanje, svih 36 hektara, nešto iz kanala, nešto iz bunara zalivamo, sve zavisi kakva je pristupačnost. Malu su problem ove godine bile visoke temperature i tople noći i sama fiziologija duvana ja takva da zahteva možda malo hladnije noći, tako da smo dobili krupan list tanjeg i lošijeg kvaliteta", kaže Obrovac za RTS.
 
Berača ima malo i dnevno zarađuju 4.500 hiljade dinara. Ovde ih je trenutno angažovano jedanaest.
"Rano se ustaje, u pola četiri, dođemo na njivu zajedno za 40 minuta, beremo tri sata, dobro je brati, super nam je, dobro je društvo. Dobro se slažemo ide i radni staž, prijavljeni smo", navodi Zorica Gudurić, beračica duvana iz Hrtkovaca.
 
"Još je rano govoriti, za sada prinos obećava, nadamo se dve tone po hektaru kao i prošle godine", kaže Jure Obrovac, proizvođač duvana iz Hrtkovaca.
 
Naš najveći otkupljivač duvana je kompanija JTI u Senti koja je ugovorila proizvodnju sa više od tri stotine i trideset poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.
 
"Kompanija je odlučila prošle godine da podržava farmere u višegodišnjim zaduženjima kupovinom zalivnih sistema radi ublažavanja ovih vremenskih uslova. Može se reći, to potvrđuju brojke, u odnosu na prošlu godinu imamo pet odsto povećane površine pod zalivom. Više od 40 odsto imamo ove godine pod zalivom. Farmeri se trude što je moguće više i bolje zalivaju duvan", kaže Milan Bjelivuk, menadžer proizvodnje duvana u kompaniji JTI.
 
Berba duvana će trajati još oko tri meseca, u zavisnosti od sorti i vremena sadnje.

Teme

duvan
  • Куп је битан

    05.09.2024 14:02
    Шта то значи дневница? Колико је то радних сати?
  • N

    04.09.2024 09:25
    N
    Za 4 crvene da se fizički savijaju ceo dan nena sanse! Imate kineze induse pakistance i deo penzionera.
  • Realista

    04.09.2024 09:03
    otrov
    Što se mene tiče, mogu svi da propadnu, u čemu je razlika između uzgoja kanabisa, koke i duvana? Pa prva dva još i imaju nekakvu medicinsku vrednost a duvan je potpuni otrov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.