Građanski preokret: "Linglong" je dokaz da je Srbija u kolonijalnom položaju u odnosu na Kinu

Udruženje Građanski preokret saopštilo je da je poslovanje fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu dokaz da je Srbija u kolonijalnom položaju u odnosu na Kinu.
Građanski preokret: "Linglong" je dokaz da je Srbija u kolonijalnom položaju u odnosu na Kinu
Foto: Beta (Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll)
"Ako država stranim kompanijama poklanja svoja prirodna bogatstva i novac, privileguje ih u odnosu na lokalno stanovništvo i domaću privredu, dozvoljava im masovno kršenje propisa i zagađenje životne sredine, onda je ona u kolonijalnom položaju", piše u saopštenju.
 
Građanski preokret tvrdi da je Srbija poklonila Linglongu poljoprivredno zemljište, a zatim mu dodelila i novčane subvencije.
 
"Iako su time zvanična ulaganja Srbije premašila 10 odsto ukupne vrednosti investicije, država uopšte nema učešća u vlasništvu nad tom fabrikom. Osim državne pomoći, Linglong je dobio i svesrdnu podršku Grada Zrenjanina koji je svojim sredstvima finansirao izgradnju kompletne komunalne infrastrukture za potrebe kineske fabrike", saopštilo je to udruženje.
 
U saopštenju je navedeno da su državni organi dozvolili toj fabrici kršenju Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i u izvršenje krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole.
"Na gradilištu Linglonga su bili angažovani inostrani radnici bez ličnih dokumenata i sa ograničenom slobodom kretanja, smešteni u nehumanim uslovima za život. Na tom gradilištu je zabeleženo i zlostavljanje životinja", naveo je Građanski preokret.
 
U saopštenju su ocenili da je i "pravosuđe podbacilo" u slučaju Linglonga pošto Upravni sud nije rešio tužbe protiv te fabrike iz 2020. i 2021. godine.
 
"Ako Srbija u budućnosti bude uspela da se oslobodi kolonijalnog položaja i postane pravna i demokratska država, fabrici guma Linglong u Zrenjaninu biće oduzeta dozvola za rad kao nezakonito izgrađenoj. Sve dok se to ne dogodi, Linglong će biti primer drugim stranim kompanijama i drugim kolonijalnim silama za postupanje u Srbiji i sa Srbijom", naveo je Građanski preokret.
 
SSP ocenjuje da nije u redu što Vlada Srbije daje kineskoj kompaniji Linglong milione evra državne pomoći i najplodniju zemlju u Vojvodini dok Zrenjaninci godinama nemaju pristup čistoj vodi.
 
"Linglong dobija subvencije, oslobađanje od poreza, dok se zakoni Srbije, prava radnika i ekološki standardi ignorišu. Država žmuri na ozbiljne prekršaje, a profit ovakvih projekata dolazi direktno na teret naših građana", navela je predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Zrenjanin Sonja Pernat.
 
Ona je upitala nadležne kada će Zrenjaninci biti prioritet i dodala da je upitno kako rad te fabrike utiče na zdravlje ljudi.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas pokretanju serijske proizvodnje guma u toj fabrici u Zrenjaninu.
  • Zrenjaninka

    15.09.2024 10:27
    ?
    @B
    Pitate zašto Zrenjaninci nisu "doveli pitku vodu iz Podrinja? Pa zato što je za to potreban NOVAC a novac drži u svom džepu Vučić, i deli kako on hoce i za šta on odredi. Tako i za našu vodu. Taj novac je Vučić preusmerio, preko svojih slugu u gradskoj skupstini - Kinezima i Ling Longu. Njima je otišao.
    Eto zašto.
  • Pobesneli Laloš

    14.09.2024 11:16
    U ovoj fabrici koja će nas sve potrovati nije zaposleno 1235 Srba, već Kineza. U Ečki se gradi 5 višespratnica za 2-3.000 Kineza, tako da će u ovoj fabriketini biti zaposlena samo šačica naših radnika!
  • Jo

    14.09.2024 09:52
    Lupetanje
    Nam je u krvi a pametniji smo od boga.
    Sve znamo ali da nešto od sebe damo ni govora.
    Pa čak ni dobru volju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.