Za obeležavanje 80 godina oslobođenja Inđije poznati samo troškovi, ne i program

Za obeležavanje Dana oslobođenja Inđije u prvom i Drugom svetskom ratu predviđeno je da se iz budžeta opštine izdvoji 3,4 miliona dinara.
Za obeležavanje 80 godina oslobođenja Inđije poznati samo troškovi, ne i program
Foto: 021.rs
Odluku o izmeni plana javnih nabavki potpisao je bivši predsednik opštine Inđija Vladimir Gak aprila ove godine.
 
Za razliku od proteklih godina iznos za obeležavanje Dana oslobođenja bio je izdašniji, tako da je prošle godine samo 22. oktobar Dan oslobođenja Inđije u Drugom svetskom ratu građane koštao 3,5 miliona dinara. Ove godine obe manifestacije, prema još neizmenjenom planu javne nabavke iz aprila, građane će koštati 3,4 miliona dinara, prenosi In medija.
U budžetu za 2024. godinu, takođe prvi put, nije transparentno navedeno koliko novca se planira za određene manifestacije.
 
To je slučaj i sa manifestacijom Scena fest, za koju je nepoznato koliko su građani novca dali za nastupe pevačica turbo folk "muzike".
Isti slučaj se pokazao i za manifestacije obeležavanja Dana oslobođenja Inđije u Prvom i Drugom svetskom ratu. U budžetu za 2024. godinu nije jasno navedeno koliko novca je planirano, ali je kroz javnu nabavku za sada vidljivo da je ta cifra znatno umanjena.
 
Transparentnost budžeta za ovu godinu kada su u pitanju manifestacije od značaja sveden na "potrošićemo 29,4 miliona dinara na manifestacije", u prevodu oko 252 hiljade evra lokalna samouprava planira da potroši bez da građanima obrazloži kuda njihov novac odlazi.
 
In medija prenosi da je najtransparentniji primer najnetransparentnije rasipnice novca građana Kulturni centar Inđija, koji ne želi da odgovori na pitanja koliko novca građana je potrošeno za nastupe Jelene Karleuše i Dragane Mirković. Dodaju da trend trošenja novca građana bez opravdavanja još uvek aktuelne direktorke Ružice Jovanović traje od 2016. godine.
 
Kako bi trebalo da izgledaju pripreme za Dan oslobođenja Inđije?
 
Opština Inđija 22. oktobra obeležiće 80. godina od oslobođenja Inđije i za te namene, izdvojiće najviše 3,4 miliona dinara. Proteklih godina ova manifestacija obeležavana je svečanom sednicom,polaganjem venaca na spomenik palih boraca Podunavskom partizanskom odredu u centru Inđije i pozivanjem gostiju iz Srema i okruženja.
 
Taj datum se obeležava i dodelom Oktobarskih nagrada najzaslužnijim kompnijama i pojeincima za izuzetan doprinos razvoju Inđije. O pomenutim aktivnostima planiranim za obeležavanje ovog datuma lokalna samouprava se nije oglsaila na svom zvaničnom sajtu te građanima nije poznato za šta će tačno platiti 3,4 miliona dinara.
 
Samom obeležavanju Dana oslobođenja prethodi odluka o visini Oktobarske nagrade, odluka o raspisivanju poziva u kom građani predlažu potencijalne kandidate i dobitnike Oktobarske nagrade. Sve ove Odluke potrebno je da izglasa opštinsko Veće a potom da se nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta na sednici Skupštine opštine Inđija.
 
Nakon toga građani šalju predloge, odlučuje se o dobitnicima nagrade i na sam dan obeležavanja priznanja se dodeljuju na svečanoj sednici.
Nakon oficijalnog dela o kojem bi javnost trebalo da bude obaveštena, sledi i proslava za odabrane zvanice, dok se lokacija svečane zakuske o trošku građana obično čuva u najstrožijoj tajnosti, prenosi In medija.
  • Vule

    19.09.2024 12:20
    dajte Gedžu
    Nikola Urošević Gedža!!!!!
  • Gale

    19.09.2024 03:32
    Da pogadjamo...
    Karleuša

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.