Dali milion evra za rekonstrukciju trga u Inđiji: Radovi kasne, zelenila nedovoljno

Predsednik opštine Inđija Marko Gašić nezadovoljan je ozelenjavanjem Trga Sloboda i najavio je sastanak sa izvođačima kako bi se otklonili propusti.
Dali milion evra za rekonstrukciju trga u Inđiji: Radovi kasne, zelenila nedovoljno
Foto: 021.rs
Gašić odbacuje tvrdnje da je rekonstrukcija Trga sloboda zanemarila Plan detaljne regulacije, iako radovi kasne, a procenat zelenih površina ostaje sporan.
 
Izjavio je da će na sastanku sa izvođačima ukazati na propuste koje je on kao laik primetio. Odbacuje, međutim, da je prilikom rekonstrukcije potpuno zanemaren Plan detaljne regulacije prostora na kom se trg nalazi, piše IN Medija.rs.
 
Gašić je istakao da se bliži završetak radova na rekonstrukciji trga, vrednog 1,3 miliona evra, te da u narednim danima očekuje primo predaju ali pre toga će obaviti sastanak sa izvođačima.
 
"Nisam lično zadovoljan kako je izvršeno ozelenjavanje trga, ne mislim na drveće koje je posađeno, jer ono je pristojno. Mislim na prostor okolo, narednih dana napraviću sastanak sa izvođačima jer zaista nisam zadovoljan i lično ću im reći koje su im greške", kazao je on.
On je najavio sastanak sa izvođačima za ponedeljak 7. oktobar kada će, kako je rekao, lično obići završne radove. Najavio je i postavljanje rampe na prilaz nekadašnjeg parkinga što bi bio i završni posao rekonstrukcije.
 
"Negde krajem ovog meseca očekujemo otvaranje trga ali neću davati tačne datume, ono što je važno trg neće biti zaprimljen pre nego što svaki detalj ne bude urađen kako treba", objasnio je Gašić.
Kako piše IN Medija, prilikom rekonstrukcije trga došlo je do odstupanja od samog projekta i Prostornog plana koji je pratio projekat rekonstrukcije. Iako je prvobitnim projektom rekonstrukcije Trga Sloboda i Planom detaljne regulacije iz 2023. godine predviđeno zadržavanje parkinga kod SŠ "Mihajlo Pupin" od toga se na samom kraju rekonstrukcije odustalo, kao što se i tokom same rekonstrukcije trga odustalo od Planom predvđenog "zadržavanja zelenila na trgu".
 
Osim toga i sam završetak radova ulazi u drugi mesec kašnjenja tako da od predviđenih 120 dana za završetak prema projektu, radovi će trajati 180 dana. Za praćenje izvođenja radova na rekonstrukciji trga angažovan je “nadzorni organ” čije su usluge građani platili tri miliona dinara.
 
"Nadzorni organ prati projekat, tih 60% koji pominjete je Prostorni plan predvideo ali nije projekat predvideo. Videćemo do kraja kako će to biti završeno ali je sigurno da nećemo trg zaprimiti dok sve ne bude kako treba",  odgovorio je Gašić.
 
Prema usvojenom Planu detaljne regulacije Bloka 26 (parkić kod Gimnazije) i dela bloka 28 iz avgusta 2023. godine na prostoru Trga za kojem je vršena rekonstrukcija jasno je navedeno da "parkovsko zelenilo trga treba da sadrži najmanje 60 odsto zelenila"
 
"Planirana rekonstrukcija trga obuhvata i pejzažno uređenje istog. U okviru površine trga prilikom rekonstrukcije izdiferencirati više funkcionalnih prostora koji će omogućiti mesto za okupljanje, miran odmor i šetnju. Neophodno je postaviti mobilijar (kante za otpatke, osvetljenje, klupe) i postaviti kvalitetno popločanje. Ne uklanjati postojeća odrasla stabla osim ako ne predstavljaju hazard za okolinu, preporučuje se orezivanje. Procenat ozelenjenosti trga treba da bude najmanje 60%", navodi se u usvojenom Planu detaljne regulacije bloka 26 i dela bloka 28.
Prema predstavljenom idejnom rešenju, po kojem je trebalo da bude urađena rekonstrukcija trga, golim okom je vidljivo da se ono krši sa Planom detaljne regulacije ovo dela grada. Iako se Trg slobode prostire i u delu ispred Tržnog centra "Sloboda", taj deo nije obuhvaćen planom rekonstrukcije te se procenat ozelenjenosti konkretno odnosi na takozvani parkić kod Gimnazije.
 
"Odeljenje za urbanizam je podnelo da se definiše jasno šta znači zelena površina i koji je tačno procenat na samoj parceli investitora. i pored toga što je procenat samo 10% ,kompletan parking (u blizini Trga)  će biti pokriven raster pločama", kazala je načelnica Odeljenja za urbanizam ,komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine Tijana Došen, prilikom skupštinske rasprave 18. avgusta 2023. godine.
 
Međutim godinu dana nakon ove izjave i pred sam kraj završetka radova promenjen je i projekat i prvobitni Plan, te je parking ukinut a da nije do ukidanja došlo svakako prostor nekadašnjeg parking nije zelenilo nego behaton ploče umesto predviđenig raster ploča.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina