Kako je 2018. govorio narodni heroj Petar Matić: Ima stvari koje su i gore nego za vreme Miloševića

General-pukovnik JNA u penziji Petar Matić Dule preminuo je danas u 104. godini.
Kako je 2018. govorio narodni heroj Petar Matić: Ima stvari koje su i gore nego za vreme Miloševića
Foto: Screenshot (Jutjub/KTV Bez cenzure)
Bio je poslednji živi narodni heroj Jugoslavije. U svom intervjuu za Danas, 2018. godine, rekao je da bi bilo lepo kad bi se društvo prestrojilo i vratilo na normalan put, put savremenog čoveka i demokratskog koncepta, ali ne bez socijalnog elementa.
 
Tada je bio na pragu 98. godine, a u razgovoru sa novinarkom Danasa raspitivao se o komemoraciji i sahrani Danice Milosavljević i setno konstatovao da je jedini preostali narodni heroj.
Bio je i dalje aktivan na sastancima i u razgovorima sa članovima antifašističkih organizacija, te je redovno pratio društveno-politička dešavanja.
 
"Pratim, nažalost, neprekidno. Veliko je to opterećenje. Doduše, manje se nerviram nego nekada, ali nije mi prijatno kad čujem pojedine vesti. Teško je nabrojati šta konkretno ne valja u Srbiji, jer ne valja mnogo toga. Naše društvo je u jednom velikom ćorsokaku. Umesto da izlazimo iz teškoća i konfuzija, mi ih produbljujemo. To nije dobro", rekao je tada general Matić.
 
Dodao je i da je teško reći zašto je to tako i ko je kriv.
Početkom devedesetih otvoreno se suprotstavio politici Slobodana Miloševića.
 
"Suprotstaviti se Miloševiću bilo je veoma opasno. Trpeo sam uznemiravanja a pojedini moji prijatelji i rođaci su bili najureni sa posla. U odnosu na to vreme, neke stvari su danas prevaziđene, ali ima stvari koje su i gore nego tada. Krivi su ne samo Milošević, nego sve političke opcije posle njega. Nije bilo jasne koncepcije, šurovao je svako sa svakim, bez orijentacije u kom pravcu društvo treba da ide", rekao je ovaj narodni heroj.
 
Prema njegovim rečima, glavno je bilo poniziti drugog i popljuvati sve što je nekad bilo dobro.
 
"Uključujući i tekovine iz Drugog svetskog rata i dostignuća iz socijalističkog društva. Zato smo došli do onoga do čega smo došli", naveo je.
 
Za njega je bilo posebno poražavajuće što je i tada bila dominantna relativizacija antifašističke borbe i rehabilitacija četničkih vođa i pokreta.
 
"To nije samo neprihvatljivo već i užasno. Kako to da tumače oni koji su se borili protiv fašizma? Nakaradna je to politika. I nije aktuelna samo kod nas, već i u drugim zemljama bivše SFRJ. Sve što je stvarano, vrednosti koje su bez sumnje ostvarene u socijalističkom društvu, negiraju se. Ne zna se ko je protiv koga ratovao. Menja se istorija i sve se relativizuje", rekao je Matić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina