Otkud tropska biljka preko Palićkog jezera: "Vodena salata" pokrila deo površine

Javno preduzeće Palić-Ludaš počelo je da uklanja "vodenu salatu" sa površine prvog sektora Palićkog jezera, a pretpostavlja se da je ova tropska invazivna vrsta unesena u Srbiju kao ukrasna biljka.
Otkud tropska biljka preko Palićkog jezera: "Vodena salata" pokrila deo površine
Foto: 021.rs
Lagune u prvom sektoru Palićkog jezera odnedavno su potpuno prekrivene takozvanom vodenom salatom, invazivnom tropskom biljkom koja se prvi put pojavljuje na jezeru, prenosi RTS.
 
Žika Reh iz Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave Subotice navodi da je u pitanju ukrasna biljka koja se koristi u akvarijumima, u baštenskim jezerima.
"Nje ima u prodaji, u prodavnicama specijalizovanim, najverovatnije je tako i dospela što je unesena kao ukrasna biljka. Nismo mi jedini, ona se sada širi Evropom, to je povezano s tim što su nam zime sve toplije i toplije. Ova biljka inače nije prilagođena našim klimatskim uslovima i u principu ne bi trebalo da preživi ispod 15 stepeni Celzijusovih, međutim, s jedne strane, zime su sve toplije, s druge strane i same biljke se prilagođavaju", objašnjava Reh.
 
Prema njegovim rečima, u prvom sektoru jezera, koji je osmišljen da bude u funkciji prečišćavanja vode, više biljke mogu da imaju značajnu ulogu u izvlačenju azota i fosfora iz vode, a to je pozitivan uticaj ali da je negativno to što jedna invazivna vrsta osvaja nove teritorije.
"Ipak je to jedna invazivna vrsta koja se širi i osvaja nove teritorije. Mi ne znamo kako će ona uticati na drugi živi svet ovde i zato je vrlo bitno da se ona kontroliše, mehanički suzbija", istakao je Žika Reh.
 
Javno preduzeće "Palić-Ludaš" već je počelo sa uklanjanjem ove tropske invazivne vrste sa površine prvog sektora Palićkog jezera kako bi se sprečilo da se biljka proširi u druge sektore jezera. 
Akvarijumki otpad ne sme da se baca u Palićko jezero
 
Stručnjaci Pokrijinskog zavoda za zaštitu prirode uzorkovali su "vodenu salatu" koja se pojavila na Palićskom jezeru.
 
"Preporuka, koju smo mi dali upravi Parka prirode Palićkog jezera, jeste da se vrsta mehanički ukloni iz dela Palića koji je zaštićen, to jest iz drugog sektora, a u prvom sektoru će ona da nestane prirodnim putem", rekao je za RTS Ranko Perić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
Preporuka stručnjaka je da se ni akvarijumski otpad ne baca u kanalizaciju kako bi se sprečilo da neke druge invazivne biljke još lošije utiču na Palićko jezero.
  • Realista

    15.10.2024 19:52
    To nije strašno...
    ... sačekajte još par godina da se namnože pirane i kajmani pa onda da vidimo šta ćemo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Delegacija Pokrajinske vlade u poseti Kini

Delegacija Pokrajinske vlade, na čelu sa predsednicom Majom Gojković, počela je danas zvaničnu posetu jednoj od najrazvijenijih provincija u Kini - provinciji Šandong.