Leševi ovaca istovareni na deponiji u Gardinovcima: Kako je moguće da se to uradi tek tako?

Na deponiji u Gardinovcima koju održava JKP "Komunalac" iz Titela prošlog vikenda je istovareno tri kamiona leševa ovaca.
Leševi ovaca istovareni na deponiji u Gardinovcima: Kako je moguće da se to uradi tek tako?
Foto: Screenshot (Youtube/N1)
Iako Opština plaća privatnoj spalionici "Eko-vet plus" iz Vrbasa uslugu spaljivanja životinjskog otpada, leševi ovaca završili su na otpadu na kom to nikako ne bi smelo. Ovce su bile bez vidljivih oznaka i obeležja tako da se ne zna čije su i odakle su dovezene.
 
Očevidac ovog incidenta, odbornik Grupe građana "Za naša sela" SO Titel Miroslav Ilić, kaže da ovo nije prvi put da "Komunalac" to radi, samo je sada sve snimljeno i kamerom.
Ova deponija nije sanitarna i nije predviđena da se na nju odlaže životinjski otpad, a posao je urađen i bez prisustva bilo kakvih nadležnih organa. Leševe su dovezli i zemljom zatrpala dvojica radnika "Komunalca", a nadležne službe kako u Opštini Titel, tako i pokrajiske i veterinarske inspekcije, peru ruke od čitavog slučaja.
 
Odgovor kako je moguće da se tri puna kamiona leševa ovaca istovare na ledinu i zatrpaju sa nešto zemlje, nije moguće dobiti, piše Danas.
S druge strane, "Eko-vet plus" je od "Komunalaca" dobio 5,7 miliona dinara bez PDV-a za uklanjanje, transport i uništavanje leševa i otpada životinjskog porekla u opštini Titel, piše N1. Ovo preduzeće je u svom odgovoru N1 navelo da nije imalo kapacitete za toliku količinu životinjskog otpada.
 
"Vezano za prijavu od 12.10.2024. godine, navedena količina prevazilazi naše trenutne kapacitete i sredstva iz ugovora. A s obzirom na vreme pristigle prijave, ne bi mogla da se realizuje u predviđeno vreme", saopštio je Eko-vet plus.
 
Ipak, kako kažu iz Grupe građana "Oslobodimo Vrbas", ova firma ne da "nema dovoljnih kapaciteta, nego jednostavno ne radi". Oni su ranije upozorili kako su raspadnuti životinjski leševi preko leta bili razbacani u dvorištu ove firme u Vrbasu, bez nadzora i uz opasnost od mogućeg širenja zaraze.
 
Kako su dodali, Opština Vrbas do sada je potrošila preko 20 miliona dinara na spalionicu, a već neko vreme ova spalionica ne radi, nego se animalni otpad nosi u drugu firmu u Inđiju, a usluge se fakturišu Opštini.
 
"Njima se više isplati da životinjski otpad transportuju u Inđiju, da to plate i posle fakturišu našoj Opštini svoj račun. Kao da su nakupci životinjskog otpada. Nije bilo ni moguće da 40 opština spaljuje svoj otpad ovde, u ovom zapravo mobilnom postrojenju. A koliko je ta firma zaradila novca, mogla je da spali čitav stočni fond Srbije", kažu u Oslobodimo Vrbas.
 
Pitanje je i kako druge opštine koje imaju ugovor sa ovom firmom rešavaju probleme svog animalnog otpada i na koji način.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Liman 2

    20.10.2024 21:10
    Ne zanima nas
    Gardinovci 80% SNS, njima ne smeta,što bi se mi nervirali?
  • maja

    20.10.2024 19:05
    zasto krematorijum ne radi
    Dobar tekst.Klasika ajde da vidimo zasto ne radi krematorijum
    kako i zasto je napravljem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina