Park prirode kod Bačkog Gradišta proglašen zaraženim područjem zbog ptičjeg gripa

Park prirode Stara Tisa proglašen je zaraženim područjem, jer je u njemu utvrđeno prisustvo ptičjeg gripa, odnosno virusa avijarne influence podtip H5N1.
Park prirode kod Bačkog Gradišta proglašen zaraženim područjem zbog ptičjeg gripa
Foto: 021.rs
Taj podatak saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a portal zrenjaninski.com prenosi da je ptičiji grip registrovan kod uginulog labuda kojeg je 14. oktobra pronašao radnik "Komunalca" iz Bečeja.
 
Područje koje je proglašeno zaraženim je u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta u parku prirode i obuhvata Bačko Gradište. Kao ugroženim smatraju se i područja Čuruga, Bečeja i Novog Bečeja.
Uprava za veterinu je istim rešenjem naložila primenu mera predviđenih za zaraženo i ugroženo područje. 
 
Propisane mere, između ostalog, obuhvataju popis i zdravstveni nadzor živine na svim gazdinstvima i farmama u okviru ovih područja, kao i određene restriktivne mere u vidu privremene zabrane ili ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa od živine i proizvoda živinskog porekla.
Avijarna influenca (ptičiji grip) je sa svojim visokopatogenom sojem godinama unazad prisutna u Evropi i svetu sa raznim podtipovima virusa i karakteristikama bolesti, kako kod živine, tako i u divljoj populaciji. Virus ptičjeg gripa najčešće se prenosi preko divljih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma, naročito u zimskim mesecima, odnosno u periodu intenzivne migracije.
 
Virus ptičjeg gripa potvrđen je i u Nacionalnom parku Đerdap, nakon što je pronađen uginuli labud. 
 
Podsetimo da je u februaru ove godine pronađeno 25 labudova koji su uginuli zbog ptičjeg gripa na području Gradiške i Srpca u Republici Srpskoj.
  • Pogodi ko je

    23.10.2024 12:06
    Ajde ne s. Neko ima fobiju od prirode, zelenila i labudova. Ne bih tako pisao da nije bilo ,,razjarenih kornjaca" koje su napale Isu, Bisu i labudice, izgubljenog jata labudova saa Stranda i tamanjenja Sodrosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina