Festival Somus u Somboru od danas do 28. oktobra

Festival Somus, koji ove godine nosi naslov "Muzičke niti, porodične priče", počinje danas u Somboru i traje do 28. oktobra.
Festival Somus u Somboru od danas do 28. oktobra
Foto: Pixabay
Tokom pet dana i sedam koncerata, publika će uživati u bogatom programu koji ističe značaj muzičkih porodica i tradicija, preplićući klasičnu i savremenu muziku. 
 
Svi koncerti će se održati u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru.
Program festivala:
 
Četvrtak, 24. oktobar 
20h
Svečano otvaranje – Muzika koja spaja
 
Prvi koncert ovogodišnjeg Somus festivala donosi nastup Maje Bogdanović (violončelo) i Danijela Roulanda (violina), uz goste Lidiju Bizjak (klavir) i Pabla Šacmana (violina).
 
Petak, 25. oktobar 
20h
Rođen 1793. Čajanka kod gospodina Tvajningsa
 
Ovaj koncert vraća nas u 18. vek kroz autentični zvuk starog klavira iz 1793. godine. Dušan Toroman, jedan od naših vodećih stručnjaka za staru muziku, izvešće dela Johana Kristijana i Karla Filipa Emanuela Baha. Uz gosta Sanju Bizjak, publika će imati
priliku da doživi zvuk klavira koji je bio deo aristokratskih salona tog vremena, oživljavajući atmosferu prošlih vekova kroz izvanredno muzičko putovanje.
Subota, 26. oktobar 
20h
Jevreji u muzici, od stvaranja do nestanka
 
Koncert sa nesvakidašnjim repertoarom bavi se uticajem jevrejske kulture na svet muzike. Pablo Šacman (violina), Lidija i Sanja Bizjak i Mihajlo Zurković (klaviri), zajedno sa mnogobrojnim gostima, izvešće dela Korngolda, Bloha, Šenberga, Klajna, Vebera,
kao i savremenih kompozitora poput Goliova i Koen-Vajserta. Program osvetljava bogatstvo jevrejske muzičke tradicije, kao i kompozicije koje su nastajale u teškim okolnostima, poput koncentracionih logora. Na programu je i savremeno delo argentinsko-izraelskog kompozitora Goliova, koje prožima teme rata i nade u našoj današnjici.
 
Nedelja, 27. oktobar 
11h
Matine – Mladi Somborci
 
Somus tradicionalno posvećuje pažnju mladim talentima iz Sombora. Ove godine, somborska publika će imati priliku da uživa u resitalu Katarine Malbaše, mlade pijanistkinje potekle iz Muzičke škole "Petar Konjović". Na programu su dela Betovena, Šumana i Mokranjca, u interpretaciji jedne od najperspektivnijih umetnica svoje generacije, trenutno studentkinje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
 
20h
Fa-mi-li na Jadranu – Muzika naših kompozitora Milana Mihajlovića i Isidore Žebeljan
 
Klavirski duo Lidije i Sanje Bizjak predstaviće dva dela naših velikih kompozitora, Milana Mihajlovića i Isidore Žebeljan. Biće izvedene dve svetske premijere: Mihajlovićevo delo "Fa-mi(ly)" za dva klavira, kao i transkripcija jedne od najpoznatijih kompozicija Isidore Žebeljan, "Konji Svetog Marka". Ova kompozicija, čiju je verziju za dva klavira počela Isidora Žebeljan, a dovršio njen tadašnji student, kompozitor Marko Kovač, predstavlja poseban omaž ovoj velikoj umetnici. Maja Bogdanović i Daniel Rouland će sa Sanjom i Lidijom izvesti još niz kamernih dela ovih kompozitora.
 
Ponedeljak, 28. oktobar
Matine za školsku decu u 11h
Zatvaranje festivala u 20h
 
Poslednji koncert festivala posvećen je mladima, sa temom "Životinjski karnevali". Umetnici u najvećem sastavu na ovogodišnjem SOMUS-u, izvešće Kamija Sen-Sansa "Karneval životinja" i srpsku premijeru Gijoma Konesona "Jurrasic Trip". Ovaj muzički spektakl spaja klasične motive sa modernim zvukovima, pružajući publici jedinstveno iskustvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina