Subotica: Ne žele papir, već zemlju

U procesu restitucije u Subotici vraćeno je samo sto od 13.000 hektara zemljišta, a naslednici oduzete imovine ne žele obveznice već supstituciju - zemlju iste površine, ukoliko je ona koja im pripada u međuvremenu prodata.
U procesu restitucije u Subotici vraćeno je samo sto od 13.000 hektara zemljišta, a naslednici oduzete imovine ne žele obveznice već supstituciju - zemlju iste površine, ukoliko je ona koja im pripada u međuvremenu prodata.

Država je oduzetu zemlju smatrala svojom i u proteklih pola veka otuđivala na različite načine, te kada su u Agenciju za restituciju počeli da stižu zahtevi za povrat imovine, utvrđeno je da je veliki deo zemlje već u tuđim rukama.

"Druge zemlje u tranziciji su najpre vratile oduzetu imovinu, pa onda krenule sa privatizacijom, dok je kod nas to išlo obrnuto", objašnjava Milan Uzelac, predsednik Udruženja građana za povrat imovine.

Problem je što Zakon o restituciji ne predviđa supstituciju, već je od januara trebalo da počne podela obveznica. Kako država nema para, isplata je prolongirana do 2017. godine.

"Pošto to treba prvo zakonski da se reguliše, iz svih gradova sprovodimo pritisak na nadležne da se Zakon o restituciji što pre promeni, jer svima više odgovara da dobiju državnu zemlju iste površine, nego obveznice, koje će u najboljem slučaju moći da unovče za 15 godina. Još od nacrta zakona smo imali brojne primedbe, ali od 170 amandmana Skupština Srbije prihvatila je samo nekoliko. Suspstitucija je naša najveća zamerka i od nje nećemo odustati jer naslednici svoju dedovinu čekaju već 50 godina", kaže Uzelac.

Među brojnim građanima koji s nestrpljenjem čekaju imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata je i Ružica Lipozenčić.

"Skoro 90 odsto zemlje mog dede je prodato, još nisam pozvana da to regulišemo, ali kada do toga dođe, neću pristati na obveznice. Želim isto onoliko zemlje koliko je oduzeto. Sve ostalo je nepravda", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina