Pančevo: Dolovačka šuma i dalje na meti kradljivaca

Dolovačku šumu, prostor izuzetno očuvane prirode koji i Grad Pančevo pokušava da zaštiti, tokom novembra pohodile su šumokradice.
Dolovačku šumu, prostor izuzetno očuvane prirode koji i Grad Pančevo pokušava da zaštiti, tokom novembra pohodile su šumokradice.

Više od 90 stabala je oboreno, a neke od počinilaca uspeli su da zaustave poljočuvari. Uz apele da se u ovaj prostor izuzetno očuvane prirode ne ulazi sa motornim testerama, lokalna dolovačka vlast apeluje da se zbog zaštite angažuje dodatni poljočuvar. Kako je šumokrađa krivično delo, izraženo je i očekivanje da će pravosudni organi uraditi svoj deo posla.

"Zatekli smo jednu osobu kako tovari drva u auto. Pozvali smo predsednika Mesne zajednice i policiju. Napravljen je zapisnik, a drva su odneta u Javno komunalno preduzeće Dolovo. Šumu redovno obilazimo. Posle nekoliko dana ponovo smo naišli na trupce. Slikali smo ih i prijavili Javnom komunalnom preduzeću. To se desilo dva-tri puta. Posle više nisu dolazili", tvrdi Milorad Stefanović, poljočuvar.

Da bi bila sačuvana, Dolovačka šuma mora biti prvo u Dolovu prepoznata kao vrednost za buduće generacije. Šumokradice ne mare za štetu koju prouzrokuju. Šteta se, kaže predsednik MZ "Dolovo" Branislav Pavlov, ne može meriti novcem.

"Ovo područje predstavlja pluća Dolova. Znamo da su svi ostali vetrozaštitni pojasevi uništeni. Šuma je na idealnom mestu, na obodima udoline, gde su prirodni izvori vode, gde prolazi kanal, blizu je vikend-naselje, gde su i naši lovci napravili kućicu. Apelujem na sve ljude iz Dolova i na one koji kradu drva da to ne rade. Apelujem i na predstavnike vlasti da nam omoguće da dobijemo još jednog poljočuvara", navodi Pavlov.

Posle prošlogodišnje krađe hrasta Gradsko veće je prepoznalo vrednost ovog prirodnog ambijenta i pokrenulo njegovu zaštitu. Postupak traje dugo, a u međuvremenu posebna gradska radna grupa prati prostor i preduzima zaštitne mere. Od avgusta prošle godine dešavalo se da ljudi sa testerama i pored trupaca budu zatečeni. Niko ne zna da li su i kakve sankcije pretrpeli za nedelo.

Lekar i ornitolog Zoran Manasijević, koji je i prošle godine prvi ukazao na šumokrađu, koja ugrožava vredan prirodni ambijent, ne krije da je tada bio tužan i besan, a da je sada, petnaest meseci kasnije, prilično razočaran.

"Problem je u državi, u zakonodavstvu, koje nije loše, ali ne sprovodi se. Ovo je prostor koji je u postupku zaštite. Preživeo je dva svetska rata i sada ga oni koji su Dolovu rođeni uništavaju", kaže Manasijević.

Prostor Dolovačke šume prebogat je biodiverzitetom. Šuma, delimično hrastova, dolina, rečica i kanal, bogatstvo živog sveta čine je retkim kutkom na prostoru Vojvodine koji je sačuvao svoju "dušu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina