Sombor: Samovolja direktorke PU "Vera Gucunja"

Završni računi Predškolske ustanove u Somboru pokazuju brojne nepravilnosti u trošenju novca, a finansijski izveštaj za 2013. godinu pokazuje deficit od 451.000 dinara.
Završni računi Predškolske ustanove u Somboru pokazuju brojne nepravilnosti u trošenju novca, a finansijski izveštaj za 2013. godinu pokazuje deficit od 451.000 dinara.

Na plate, poreze i ostala davanja zaposlenima je izdvajano u proseku 71 odsto budžeta ustanove, a jedan od najvećih problema sa kojima se zaposleni susreću je i isplata "cipelića" - dodatka na platu.

Naime, u budžetu su odvojena sredstva za isplatu ovog dodatka svakog meseca. U poslednje dve godine nije isplaćeno 13 ovih mesečnih dodataka. Iznos koji se duguje radnicima je preko 7,7 miliona dinara ili skoro 40.000 svakom radniku. Još jedan sporni podatak vezan za ovaj dodatak je da rukovodstvo ustanove, na čelu sa Aleksandrom Perović, dva mesečna dodatka godišnje odbija svojim radnicima zbog navodnih godišnjih odmora, a da iste u budžetu prikazuje kao da su isplaćeni za svih 12 meseci. Na ovaj način je neko prisvajao iznos od 10.000 evra godišnje.

U planu budžeta za 2014 godinu za ovu stavku je odvojeno 10 miliona dinara, više nego dovoljno da se dodatak isplaćuje u toku cele godine. Međutim, radnicima je već rečeno da ovog dodatka neće biti u naredna dva meseca. Kako saznaje portal Soinfo.org, četvoro radnika je već tužilo ustanovu i dobilo presudu, a ustanova je dužna da isplati sve zaostale dodatke na platu. Takođe, sporne su i usluge po ugovoru. Naime, u planu budžeta pod ovom stavkom je prikazano da će se sredstva koristiti za prevoz dece u obdanište i drugo, a u završnim računima piše da su sredstva utrošena na usluge obrazovanja i usavršavanja, usluge informisanja, kompjuterske usluge, stručne usluge, reprezentaciju, ostale opšte usluge.

Takođe, ono što može da bude sporno su i sredstva koja se izdvajaju za materijal za higijenu i ugostiteljstvo. Samo prošle godine je izdvojeno 15.344.000 dinara. Sa druge strane, postoje situacije da vaspitačice "mole" roditelje da kupe i donesu ubruse, vlažne i papirne maramice. Svake godine svi roditelji dobiju spisak vaspitnog materijala koji moraju sami kupiti - registrator, blok broj 5 x 2 komada, drvene i voštane bojice, flomastere, plastelin, običnu olovku, četkicu za tempere, zarezač, gumicu, i sve to po detetu. Kada se ova cifra pomnoži sa brojem dece u vrtiću, dolazimo do iznosa od preko 1.600.000 dinara. Znači da roditelji svake godinu finansiraju jednu jaču stavku iz budžeta ustanove. A gde onda završavaju sredstva koje ustanova uštedi na roditeljima? Treba napomenuti i da vaspitači iz svog džepa kupuju vaspitni materijal.

O higijeni u objektima najbolje govore slike, a poznato je da se radnicima nekoliko dana unapred najavi dolazak sanitarne inspekcije. Mnogo prigovora ima i na kombinaciju hrane - slatki kupus i pečena jaja, varivo od boranije i pečeno jaje, integralni pirinač sa kukuruzom i opet pečeno jaje. Često se dešavalo protekle godine da na oglasnoj tabli stoji jedan jelovnik sa ishranom, a da se deci serviralo nešto drugo. Na sajtu ustanove stoji napomena da je moguća izmena u jelovniku iz opravdanih razloga. Svemu treba dodati da ne postoji ni jedan podatak ili dokument da su preduzete mere opreza na selima u kojima je voda za piće zabranjena.

Neispravna instalacija, neadekvatno grejanje, vlaga, loši prozori, podovi, kuhinje, kupatila, krovovi koji prokišnjavaju, pomoćni objekti koji su u fazi urušavanja, situacije su koje se, nažalost, mogu zaključiti iz finansijskog izveštaja ustanove. Kako je moguće da u izveštaju stoji da ustanova ima 189 radnika, a u istom izveštaju u finansijskim pokazateljima stoji da ustanova ima 194 zaposlena?

Takođe, kako je moguće da direktorica ukine mesto zamenika direktora ustanove po sistematizaciji, a potom sebi dodeli veću platu, baš zato što nema zamenika?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina