Čanak: LSV će tražiti smenu Pastora

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka tražiti smenu Ištvana Pastora sa funkcije predsednika vojvođanskog parlamenta.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka tražiti smenu Ištvana Pastora sa funkcije predsednika vojvođanskog parlamenta.

On je rekao da je Pastor tokom septembra, oktobra i novembra tri puta izdao svoje koalicione partnere, a posebno mu je zamerio to što se nije pojavio na protestu pokrajinskih poslanika zbog pritvaranja šefa poslaničke grupe DS-a Borislava Novakovića. Ponovio je da LSV smatra da toj stranci, s obzirom na broj poslanika u Skupštini Vojvodine, pripada mesto predsednika parlamenta, ali da je, kako je naveo, DS to mesto posle izbora ustupio SVM-u.

"I sad Pastor neće da dođe na skup zbog pritvaranja poslanika koji je glasao za njegov izbor na to mesto, istovremeno sa mnom neće ni da razgovara, a paralelno s tim u Budimpešti saopštava rezultate izbora za nacionalne zajednice u Vojvodini. I ja nisam spreman na to da predsednik najvišeg predstavničkog tela Vojvodine bude neko ko će sutra da pobegne glavom bez obzira čim dođe do problema", rekao je Čanak za RTV.

Sporazum s Rusijom prevara

Čanak je ocenio da je odustajanje od izgradnje Južnog toka potvrdilo stavove Lige socijaldemokrata Vojvodine da je energetski sporazum sa Rusijom bio "prevara lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, kao i Tomislava Nikolića i drugih bliskih ruskim tajnim službama", kako bi Srbiju "stavili na povodac ruske države".

"Naftagas nije prodat nekom privatniku, niti je potpisan takav sporazum koji bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti raskinut, nego je dat ruskoj državi", kazao je lider LSV i istakao da je problem i utvrđena visina rudne rente za eksploataciju nalazišta u Vojvodini. "Da je ta renta u visini one koja se plaća u Rusiji, onda Srbija ne bi imala problem sa isplaćivanjem penzija. Ali je ta renta ovde niža zato što su se Koštunica i njegovi saučesnici tako organizovali da bi se dodvorili ruskoj državi i to na direktnu štetu građana Srbije", rekao je on.

"Samo na količinama nafte koje se godišnje isisaju iz vojvođanske zemlje mi smo već izgubili ceo jedan Naftagas, jer Rusi svake godine izvuku toliko nafte u istoj vrednosti koliko su navodno platili NIS. Uz to, kada bi se NIS vratio u vlasništvo Srbije, odnosno Vojvodine, mi ne bismo imali više problem sa budžetskim deficitom", ocenio je Čanak.

  • 20.12.2014 10:31
    KOLARIĆU PANIĆU
    Kolariću paniću,
    pletemo se samiću,
    sami sebe zaplićemo,
    sami sebe otplićemo;
    kolariću paniću,
    tratararatata

  • makijaveli

    19.12.2014 12:28
    u pravu si
    Jeste da je Nenad imao svoje mane i felere, ali ovde je potpuno u pravu. Steta koju Srbija trpi sa ovakvim stanjem sa NIS-om je ogromna.Odavno se znalo da ce se ovako zavrsiti, ali je cinjenica da ovom narodu nista ne ide u glavu. Zasto je to tako?!
  • 19.12.2014 11:47
    Mora da je negde ostao bez para cim pravi frku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina