Svakom novorođenčetu u Kisaču na poklon stolica

Sedamdesetogodišnji stolar iz Kisača Pavla Grnje "uveo" je pravilo da svakom novorođenčetu u tom mestu daruje stolicu koju sam napravi.

Sedamdesetogodišnji stolar iz Kisača Pavle Grnja "uveo" je pravilo da svakom novorođenčetu u tom mestu daruje stolicu koju sam napravi.

Deda Pavle je sa praksom darivanja počeo pred kraj prošle godine, pa je u 2013. godini poklonio šest stolica, da bi ove godine broj darova bio višestruko veći.

"Prošle godine sam poklonio šest stolica, a ove godine 41 i nadam se da će svake godine taj broj biti sve veći i veći jer deca su zaista najveće bogatstvo i svakom mladom bračnom paru koji dobije prvo dete govorim da ne staju na jednom detetu, već da idu dalje", kaže deda Pavle.

Na ideju da malim stolicama daruje najmlađe Kisačane, kaže, došao je potpuno slučajno. Komšijama koji su dobili prinovu, uz druge darove, na babine je doneo i malu stolicu koju je napravio u svojoj radionici, a kada je video koliko pozitivnu reakciju je izazvala odmah mu je sinula ideja da bi na taj način mogao da daruje svako naredno novorođenče u svojoj varoši.

Pavle Grnja stolarskim zanatom se bavi "oduvek", dolazi iz stolarske porodice i taj "stolarski gen" nosi u sebi od rođenja, zanat je pekao dugo godina radeći u čuvenom "Javoru" i obožava stolarski posao koji je po njemu najzdraviji od svih poslova.

"Drvena prašina nikada nikome nije naškodila. Meni je još pre skoro 50 godina moj profesor Štefan Kreps, koji je bio Nemac, rekao da je stolarski zanat najzdraviji i najlepši, da je zdrav i lep i pekarski zanat, ali je problem što pekari rade noću i sada vidim da je profesor Kreps bio potpuno u pravu", priča deda Pavle, dodajući da bi, kada bi mogao ponovo da se rodi, opet bio stolar.

O deci priča sa uživanjem, kaže da ima dva sina i jednu unuku, a da obožava svu decu i da mnogi mališani iz komšiluka vrlo rado svraćaju kod njega i njegove supruge Zuzane. Poznaju ga, kako sam kaže, svi u selu i "svi znaju da se nekome u selu rodilo dete kada ga vide na ulici da nosi stoličicu".

  • Vita

    08.01.2015 17:42
    Bas lepo
    Svaka cast deda Pavlu, zelim mu da napravi jos puno stolica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Za vikend 25 udesa u Južnobačkom okrugu

U periodu od 27. do 29. septembra, u Južnobačkom okrugu, dogodilo se 25 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba poginula, dve su zadobile teške povrede, a sedam je lakše povređeno.