Suboticu i Potisje napustilo 10.000 mladih

Prema najnovijim podacima, Suboticu i Potisje je napustilo deset hiljada mladih sa diplomom, ne bi li pronašlo svoju budućnost u inostranstvu.
Prema najnovijim podacima, Suboticu i Potisje je napustilo deset hiljada mladih sa diplomom, ne bi li pronašlo svoju budućnost u inostranstvu.

Predsednik Privredne komore subotičkog okruga Slobodan Vojinović rekao je za "Magyar Szo" da veruje u mlade. On je ocenio da će Srbija od komšija ponovo naučiti da vrednuje rad i radnike i da privredna situacija nigde nije zavidna.

"Znate, kad se slonovi tuku, izgaze travu, ali je takođe izgaze i kada se igraju. To je današnja situacija; potezi velikih sila se odražavaju i na naše stanje, kada se nešto važno dešava kod njih, posledice trpimo i mi", rekao je Vojinović.

On je podsetio da je u Subotici nekada poslovalo najmanje 15 velikih firmi.

"U to vreme sam bio generalni direktor Mesne industrije '29. novembar'. Ostvarivali smo izvoz vredan 60 miliona dolara, sarađivali sa 42 države i imali dve hiljade zaposlenih. Svetska kriza je učinila svoje. Mladi su nervozni, što je razumljivo, a i nestrpljivi su. Sve se prolongiralo barem za deceniju, moja se generacija ranije zapošljavala, ranije osnivala porodicu. Danas se često susrećemo sa tridesetogodišnjacima koji nemaju ni posla, ni porodicu, a ni bilo koga ko bi im mogao pomoći", ukazao je subotički privrednik.

Na primedbu da dvojno državljanstvo mnogima olakšava pronalaženje posla u inostranstvu, on je objasnio da i hrvatski i mađarski pasoš pomažu onima koji bi da svoju budućnost izgrade u inostranstvu.

"Činjenica je, međutim, da 80 posto onih koji odmah dobijaju posao u inostranstvu ne radi u svojoj struci čak ni u slučaju ako imaju završen fakultet. Učeni čovek u Srbiji čeka i do šest godina da bi se negde zaposlio, tako da je negde i razumljivo, možda čak i bolje, da ode u inostranstvo, da čisti krompir za hiljadu evra, da radi nešto čak i kao turista, pa da se za tri meseca vrati sa dve hiljade evra. Barem neće ostati gladan. Danas je i to bolje nego da čovek ogrezne u kriminalu", ocenio je Vojinović.

Komentarišući činjenicu da će se Subotica nakon nekog vremena morati suočiti sa situacijom da neće imati mladu radnu snagu, on je zaključio da sve što se oko nas dešava, polako nagriza ljude u psihičkom smislu, pa oni gube nadu da će jednog dana biti bolje.

"Svi znamo da iz Srbije godišnje nestane grad veličine Bačke Topole. Bela kuga je ogromna opasnost i za naš grad i za našu državu. Moramo stvoriti konsenzus; svako je dobro došao, ko hoće dobro, a onome ko to neće, moraju se pokazati vrata. Imamo izvore radne snage, imamo i mogućnosti, ali bi svako trebalo bolje da radi svoj posao. Dospeli smo u nerazumljivu situaciju da imamo jednu Vojvodinu u kojoj nema salaša. U Srbiji nema sela. Gradovi su prebukirani, a posla nema. Mnogima je ipak komotnije da se šetaju po gradovima, nego da rade seoske poslove", rekao je Vojinović.

Predsednik Privredne komore subotičkog okruga je ocenio da Evropska Unija ne donosi "med i mleko", te da će ona samo pokazati kako Srbija može postići bolji standard.

"Mislim da Srbija, Vojvodina, a i Subotica, imaju dovoljan potencijal da ne gladuju. Ali će još dosta godina proći dok ne budemo imali još jedno odelo i dva auta. Nemamo ni vremena, ni prava na greške, nema vremena ni za kakve eksperimente", naglasio je Vojinović.

  • 03.01.2015 21:50
    I onda se pitamo odakle turbofolk u supermarketima, najgori talog ostane i jos se slivaju iz svakojakih medjedina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Za vikend 25 udesa u Južnobačkom okrugu

U periodu od 27. do 29. septembra, u Južnobačkom okrugu, dogodilo se 25 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba poginula, dve su zadobile teške povrede, a sedam je lakše povređeno.